HomeKennisbankMarktinformatieMiljoenennota 2020 toont focus op werkgelegenheid en duurzaamheid

Miljoenennota 2020 toont focus op werkgelegenheid en duurzaamheid

Nederland houdt zich knap staande in een wereld waar de economische en geopolitieke onrust toeneemt. Na jaren van hoogtij vlakt de economische groei weliswaar af. Maar met groeipercentages van 1,8% dit jaar en 1,5% in 2020 toont de Nederlandse economie zich vooralsnog robuust. Dat staat in de Miljoenennota 2020 die minister Wopke Hoekstra van Financiën aan de Tweede Kamer heeft aangeboden.

Investeringen centraal

“De uitdagingen die voor ons liggen vragen om stevige antwoorden. We worden steeds ouder, onze productiviteitsgroei neemt af en we krijgen te maken met nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie, robotisering en big data. Dat beïnvloedt allemaal onze manier van werken”, zegt Hoekstra. “Dit betekent dat de samenleving en economie er in de toekomst anders uit zullen zien. Dat simpelweg de manier waarop wij met elkaar ons geld verdienen, zal veranderen. Om Nederland hierop voor te bereiden, zet het kabinet nu al stappen.”

Internationale ontwikkelingen

Geopolitieke en economische machtsverschuivingen vergroten de onzekerheid en onvoorspelbaarheid om ons heen. Zo is er nog steeds geen duidelijkheid over de Brexit en is het zelfvertrouwen van China op het wereldtoneel aanzienlijk toegenomen. De toekomstige relatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk brengt veel onzekerheden met zich mee, evenals opkomende economieën die zich ontwikkelen tot geduchte concurrenten en belangrijke technologische spelers. “Nederland blijft werken aan eerlijke handelsregels, een sterk multilateraal systeem en open markten”, aldus minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Werkloosheid stijgt

De Nederlandse economie draait nog steeds goed en hoewel de werkloosheid iets stijgt, is de werkgelegenheid hoger dan ooit. Daardoor liggen er kansen om kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt extra te ondersteunen. Het kabinet maakt voor 2020-2021 in totaal 53 miljoen euro extra vrij om de arbeidsmarkt inclusiever te maken en mensen met een beperking te ondersteunen bij het vinden van een baan.

Uitvoering Klimaatakkoord

Komend jaar staat ook de uitvoering van het Klimaatakkoord centraal. Het doel is om de uitstoot van broeikasgassen te reduceren met 49% in 2030 (t.o.v. 1990) op een manier die voor iedereen haalbaar en betaalbaar is. Het kabinet gaat onder meer aan de slag met instrumenten om de industrie te verduurzamen. Voor de verduurzaming van de industrie stelt het kabinet komend jaar 60 miljoen euro aan extra middelen beschikbaar.

www.rijksoverheid.nl