HomeKennisbankMarktinformatieING verwacht zeer stabiele productiegroei voor industrie in 2019

ING verwacht zeer stabiele productiegroei voor industrie in 2019

2018 kenmerkt zich als een jaar met zeer stabiele productiegroei voor de industrie. De verwachting is dat dit ook in 2019 doorzet. De groei over het hele jaar bezien vertraagt hierdoor tot 2% in 2019, tegenover 3,5% in 2018. Met name de eurozone heeft het economisch wat lastiger en dit blijft het belangrijkste afzetgebied voor de Nederlandse industrie.

De afgelopen kwartalen zijn de economische onzekerheden, met name in het buitenland, groter geworden. De handelspolitiek van Trump en de brexit zijn de twee voornaamste, maar ook de macro-economische situatie in Italië en Turkije baarden zorgen. Voor de industrie leidde dit al tot afnemende groei in exportorders. De binnenlandse vraag bleef echter onverminderd groot, maar ook daar neemt de groei inmiddels wat af. In 2019 dragen exportgroei en binnenlandse vraag naar verwachting in gelijke mate bij aan de industriële groei van 2%.

Lagere groei voedingsindustrie in 2019

Voor de verwerkende industrie beperken de slechte oogst door de droogte in 2018 en het fosfaatplafond in de melkveehouderij de groei. Aan de vraagkant remt de lagere groei van de consumptieve bestedingen in retail en horeca de afzet. De verwachting is dat in 2019 de groei zal halveren naar 1,5%.

Gemeten in euro’s heeft de Brexit onzekerheid al tot een daling van de totale export naar het Verenigd Koninkrijk geleid. Dit geldt vooralsnog niet voor de uitvoer van agrifood producten. In een aantal segmenten was wel sprake van een uitvoerdaling. De exportwaarde van vlees, groenten en fruit en sierteeltproducten daalde met ongeveer 1%. Mocht er een ‘no deal’ brexit komen, dan zal normaliter in 2019 ook de export van agri en food naar het Verenigd Koninkrijk gaan dalen.

Chemie houdt productie op peil

De Europese economie en de wereldhandel groeien in 2019 naar verwachting minder snel. Opdrachtgevers van de chemie in de kunststof- en rubberindustrie, automotive industrie, bouwmaterialen en farmaceutische industrie merken dit. Chemische bedrijven die als leveranciers vooraan in de keten opereren zijn eind 2018 dan ook iets minder positief over het economisch klimaat.

Tegenover de groeivertraging van de economie staat dat de concurrentiepositie voor export buiten Europa door de lagere EUR/USD-koers is verbeterd. Ook is het gunstig dat de fors gestegen olieprijs – een bepalende factor voor grondstofkosten – eind 2018 een correctie heeft doorgemaakt en terug is rond de 60 dollar.

Groei technologische industrie neemt af

Met een productie van circa 156 miljard dollar in 2018 is de technologische industrie een belangrijke pijler van de Nederlandse industrie. De productietoename in 2017 was met 10% ongekend en in 2018 werden nieuwe records gebroken. Nog altijd zijn orderboeken goed gevuld, maar de ordergroei neemt af in tempo. Dit blijkt onder meer uit het dalende vertrouwen onder inkoopmanagers. De groei van de technologische industrie in 2019 wordt geraamd op 2%.

Vooral in de metaal, automotive, hightech en rubber- en kunststofindustrie geven steeds meer bedrijven aan dat een tekort aan personeel hun groei belemmert. Bedrijven in deze branches concurreren sterk met elkaar om dezelfde mensen, bijvoorbeeld operators of engineers. Dit kan verklaren dat de metaalsector, ondanks de structureel wat lagere productiegroei, toch de meeste hinder ervaart. Fabrikanten in de snelgroeiende hightechindustrie, vooral de machinebouwers, hebben vaak meer aantrekkingskracht op de beschikbare technici.

www.ing.nl