De ontwikkelingen in China maken duidelijk dat ook als de uitbraak van het coronavirus onder controle is, het wel even kan duren voordat een economie weer aantrekt. “In het eurogebied is de werkloosheid nu nog laag maar ontwikkelingen in de VS doen vermoeden dat dit snel zal veranderen”, aldus Maarten Leen, Hoofd Macro-economie bij ING.
In China lijken de economische omstandigheden zich enigszins te verbeteren. Leen: “De files worden weer langer, in de metro zitten weer meer passagiers en ook het aantal onroerend goed transacties neemt steeds verder toe. Ook is in maart het vertrouwen van de inkoopmanagers werkzaam in de Chinese maakindustrie flink gestegen. De index die dit vertrouwen weergeeft is opgelopen van 35,7 in februari naar 52 in maart. Toch lijkt dit mooier dan het is. Een waarde van 50 is namelijk de grens die krimp van groei onderscheidt. Dit betekent dus dat de economische activiteit in de Chinese industrie in maart niet heel veel is toegenomen ten opzichte van het uiterst lage niveau van februari. Omdat er sinds begin maart in China niet zo heel veel nieuwe coronabesmettingen meer zijn bijgekomen laat dit zien dat, ook al is de uitbraak van het coronavirus onder controle, het wel even kan duren voordat een economie weer aantrekt. De ‘lockdown’ maatregelen worden namelijk niet in één keer, maar geleidelijk teruggedraaid.”
Voordat de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus op grote schaal werden ingevoerd stond de arbeidsmarkt in het eurogebied er goed voor. “In februari was 7,3% van de beroepsbevolking werkloos. Lager was de werkloosheid sinds het begin van deze tijdreeks in 1995 niet. Nu is het de vraag in hoeverre de door de diverse overheden genomen maatregelen ter bestrijding van de economische crisis een sterke oploop van de werkloosheid zullen weten te voorkomen in de komende maanden. De maatregelen proberen namelijk de pijn van de crisis te verzachten maar zullen een recessie niet weten te voorkomen”, aldus Leen.
In de VS is het negatieve effect van de coronacrisis op de arbeidsmarkt inmiddels al wel pijnlijk duidelijk geworden. Leen: “De werkloosheid is daar in één maand scherp opgelopen van 3,5% in februari naar 4,4% in maart. Afgaande op de trend in de wekelijkse nieuwe ww- aanvragen is het niet onmogelijk dat de werkloosheid op korte termijn doorstijgt richting 10%. Vorige week hebben 6,6 miljoen Amerikanen een ww-uitkering aangevraagd terwijl dat er in de week ervoor al 3,3 miljoen waren. Een dergelijke stijging in zo’n kort tijdsbestek is ongehoord. Het lijkt een kwestie van tijd voordat het Amerikaanse congres tot een nieuw economisch steunpakket zal besluiten.”
In het eurogebied is de inflatie onderliggend opgelopen van 0,8% in februari naar 1,0% in maart. “De vraag is wat uiteindelijk het effect zal zijn van de coronacrisis op het verdere verloop van de inflatie. Op korte termijn zouden hogere prijzen voor bepaalde industriële tussenproducten vanwege leveringsproblemen tot een wat hogere inflatie kunnen leiden. Op langere termijn lijkt echter toch het deflatoire effect vanwege een sterk ingezakte vraag te zullen domineren. De inflatie, en daarmee ook de rente, blijft dus nog wel even laag”, aldus Leen.