HomeKennisbankMarktinformatieING onderzoekt economische pijn van Brexit op export per sector

ING onderzoekt economische pijn van Brexit op export per sector

De economische pijn van de Brexit laat zich ook voor de Britse uittreding al voelen. Vooral in de export is dit duidelijk zichtbaar. Sinds het referendum in 2016 is de groei van de Nederlandse export van goederen naar het VK nagenoeg tot stilstand gekomen. Dit komt door twee factoren, de daling van het pond ten opzichte van de euro (het ‘valuta-effect') en afkoeling van de vraag (‘vraaguitval') bij Britse consumenten en producenten.

Door de waardedaling van het pond zijn producten van buiten het VK relatief duurder geworden. Ten opzichte van Britse concurrenten is de positie van Nederlandse leveranciers daardoor verslechterd. Het valuta-effect drukte de exportwaarde van goederen en diensten in 2018 naar schatting met bijna 11 miljard euro. Tegelijkertijd steeg de totale export naar andere Europese landen de afgelopen drie jaar sterk. Door die positieve trend is de Brexit-pijn voor het Nederlandse bedrijfsleven tot nog toe verzacht.

Het valuta-effect en vraaguitval pakken veelal negatief uit voor bedrijven die veel zaken doen met het VK. Zij ervaren druk op hun marges en/of volumes en een grotere noodzaak om naast het VK in te zetten op alternatieve afzetmarkten. Met name bedrijven in de landbouw & visserij, industrie, handel en transport geven aan dat de Brexit hun handel treft. Het aandeel ondernemers dat verwacht dat de Britse uittreding hun bedrijfsvoering de komende maanden gaat raken is begin 2019 gestegen tot 25%.

www.ing.nl