Home Kennisbank Marktinformatie Groeitempo industriële robots kan omhoog door goede samenwerking

Groeitempo industriële robots kan omhoog door goede samenwerking

Uit onderzoek dat de ING op 21 mei publiceerde blijkt dat het aantal robots in de Nederlandse industrie de laatste tien jaar vervijfvoudigd is. Eind 2019 zijn er naar verwachting circa 12.000 industriële robots. Toch komt de ING met een kleine waarschuwing: het groeitempo neemt af. Voor de noodzakelijke economische en productiviteitsgroei is versnelling en betere toepassing van de robotisering een must.

“Dat kunnen en zullen we realiseren door goed te blijven samenwerken en nieuwe partnerships aan te gaan. De Odense Investor Summit 19, waar internationale aanbieders en investeerders elkaar ontmoeten, speelt daar een belangrijke rol in”, zegt Joost Nijhoff.

Joost Nijhoff, de Nederlandse directeur van het Deense ‘Invest in Odense', is nauw betrokken bij de Odense Investor Summit 19, die op op 26 juni zijn deuren opent. Het evenement vindt plaats in het Deense robotica-cluster Odense Robotics en biedt deelnemers de mogelijkheid om de meest veelbelovende nieuwe technologieën te zien op het gebied van robotica, drones en gezondheidstechnologie en om te netwerken met aanbieders en investeerders.

Odense Robotics

Met een geschatte groei van 200 tot 300 procent in 2025 lijkt Odense Robotics een steeds grotere aantrekkingskracht uit te oefenen op internationale bedrijven en investeerders, waaronder Nederlandse. In 2017 genereerde het cluster al een omzet van € 763 miljoen, zo'n € 238.000 per werknemer.

Het rimpeleffect van het Deense cluster is inmiddels wereldwijd te voelen: sinds 2015 is meer dan € 750 miljoen geïnvesteerd in de robotica-bedrijven in Odense. Niet minder dan 98% kwam van particuliere investeerders, zoals het Amerikaanse Teradyne, dat € 540 miljoen neertelde voor twee veelbelovende bedrijven. Vandaag de dag zijn 8.500 mensen werkzaam in de Deense robotica-industrie en genereert deze sector een omzet van € 2,4 miljard. Naar verwachting groeit de omzet in 2025 naar € 7 miljard en loopt het aantal werknemers op tot 25.000 – een verdrievoudiging in slechts zes jaar.

Joost Nijhoff: “In vergelijking met Azië en de VS zijn de investeringen in robotica-hardware in Europa nog beperkt. Daarom is het goed dat we de Deens-Nederlandse samenwerking steeds verder uitbouwen en op die manier aan een gezond groeitempo blijven werken. We hebben al heel succesvolle voorbeelden: RoboValley uit Delft, bijvoorbeeld, werkt nauw samen met het cluster in Odense, de Nederlandse leverancier van lasrobots Valk Welding zit met zijn eigen cluster in Denemarken, en steeds meer Nederlands robotica-talent vult de vele vacatures in Odense. Ik merk heel duidelijk dat Nederland Odense als springplank gebruikt en samen met de Denen steeds meer het voortouw neemt binnen Europa.”

Odense Investor Summit 19

Odense Investor Summit 19 verwelkomt ruim 20 Deense en buitenlandse startups en MKB'ers in robotica, drones en gezondheidstechnologie, en bovendien ruim 120 geïnteresseerde investeerders.

Odense is niet toevallig gekozen als locatie voor de Summit; de stad op het eiland Funen is al jaren de hot spot voor robotics en automation. De explosieve groei van het cluster heeft in sterke mate te maken met het unieke ecosysteem, met zijn sterke samenwerkingsverbanden tussen bedrijfsleven, onderzoeks- en onderwijsinstellingen en het grote publiek.

De Deense wereldmarktleiders in robotarmen, servicerobots en end-of-arm-tooling, zoals Universal Robots, Mobile Industrial Robots, OnRobot, Blue Ocean Robotics, Cabinplant en Jorgensen Engineering zijn allemaal gevestigd in Odense.

Meer informatie