HomeKennisbankMarktinformatieDuurzaamheidseisen consument zorgt voor stijgende voedselprijzen

Duurzaamheidseisen consument zorgt voor stijgende voedselprijzen

Weer, ziekten en ons voedingspatroon zorgen voor extreme schommelingen van voedselprijzen. Zo is de prijs van vlees volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) het hoogst sinds 2001.

Dat de Nederlander de prijs van vlees harder ziet stijgen dan de overige Europeanen komt door hoger wordende duurzaamheidseisen van de consumenten. “Inmiddels heeft 30% van het vlees een duurzaamheidskenmerk. Dat betekent extra eisen en dus extra kosten in elke schakel van de keten”, zegt landbouweconoom Cor Pierik van het CBS in een artikel in De Telegraaf.

Vlees is niet het enige voedsel dat een buitengewone prijsstijging laat zien. Opvallend veel voedingsmiddelen zijn onlangs duurder geworden of zullen snel in prijs stijgen. Zo is de prijs van peen geëxplodeerd en die van zalm verdrievoudigd.

Lees verder