HomeKennisbankMarktinformatieChemische sector ziet economie vertragen en productie afvlakken

Chemische sector ziet economie vertragen en productie afvlakken

De bij uitstek internationaal actieve chemiesector (omzet 2018 56 miljard euro) zit in lastiger vaarwater. De Europese economie groeit minder snel in 2019 en de wereldhandel staat met de protectionistische handelspolitiek eveneens onder druk.

Opdrachtgevers in onder andere de kunststof- en rubberindustrie en auto-industrie merken en chemiebedrijven die vooraan in productketens opereren, voelen dit relatief snel. Naar verwachting zal de productie hierdoor dit jaar stabiliseren en in 2020 minimaal toenemen. Positief voor het productievolume is dat er in 2019 ook nieuwe productiefaciliteiten gaan meedraaien bij Yara in Sluiskil (kunstmestkorrels), Teijn Aramid in Emmen (supergaren) en Sabic in Bergen op Zoom (heropening fabriek kunststofkorrels).

De olieprijs is een cruciale factor voor de grondstofkosten (en energiekosten) van chemische bedrijven. In 2018 heeft de fors hogere olieprijs de winstgevendheid van gemiddeld 9% (EBIT) onder druk gezet, omdat volledige doorberekening niet altijd mogelijk is. Na een kortstondige correctie eind 2018 is de olieprijs in de eerste helft van 2019 weer opgelopen tot boven de 60 dollar en er blijft naar verwachting opwaartse druk. De verlichting voor de verlies- en winstrekening is daarmee grotendeels verdwenen.

Het verslechterde handelsklimaat treft de chemiebedrijven relatief sterk. De productie van chemische producten gaat voor het grootste deel naar het buitenland en direct en indrect is de industrie voor maar liefst 90% afhankelijk van het buitenland. Bijna driekwart van de export gaat naar EU-landen, maar door de globalisering van productketens komen chemische halffabricaten terecht in producten met eindmarkten over de hele wereld. Dit maakt het verdere verloop van de handelsoorlog tussen de VS en China (en Europa) heel relevant.

De Nederlandse chemische industrie heeft sterke banden met het Verenigd Koninkrijk (VK), wat met 8% marktaandeel het vierde exportland is. Vooral grondstoffen voor de farmaceutische industrie vinden hun weg naar de andere kant van de Noordzee (30% van het totaal). In 2018 daalde de export van chemische producten naar het VK al in tegenstelling tot de export naar andere Europese landen. De lagere GPB/EUR-koers was hierbij een belangrijke factor. Naar verwachting is de exportdruk hier nog niet voorbij.

www.ing.nl