Zo’n 150 inspecteurs van het FAVV hielden tussen 11 en 17 juni een uitgebreide controleactie op de etikettering van voorverpakte levensmiddelen. In heel België werden meer dan 1.240 handelaars bezocht. Etiketten zijn een belangrijke bron van informatie voor de consument. Zo moet het etiket onder andere een houdbaarheidsdatum bevatten, de juiste allergeneninformatie weergeven en in de juiste taal zijn opgesteld. Het FAVV stelde bij meer dan de helft van controles vast dat de etiketten niet in orde bleken.
Hoewel het FAVV het hele jaar door controles uitvoert op etiketten, was het de eerste keer dat het Agentschap op het hele grondgebied een gecoördineerde actie hield. De actie werd op voorhand aangekondigd en op de website van het FAVV werd heel wat nuttige informatie geplaatst voor de voedingsbedrijven. Zo hoopte het FAVV hun bewustzijn van het belang van een correct voedingsetiket voor de voedselveiligheid aan te wakkeren.
Uit 53% van de controles bij handelaars bleek dat één of meer etiketten niet voldeden aan de Europese regels en er dus verplichte vermeldingen ontbraken. In ongeveer 20% van de gevallen vormden de vastgestelde tekortkomingen ook een effectief risico voor de gezondheid van de consument. Bij een derde van de ongunstige controles was de houdbaarheidsdatum niet correct vermeld, in meer dan 22% van de gevallen ontbrak de ingrediëntenlijst en bij 20% werden de allergenen niet vermeld. Daarnaast bleek bij bijna 24% dat het etiket niet was opgesteld in de taal van het taalgebied waar het product werd verkocht. Andere tekortkomingen die werden vastgesteld waren het ontbreken van de verkoopbenaming of de contactgegevens van de verantwoordelijke exploitant. Deze gegevens moeten verplicht op een etiket staan om consumenten te informeren en hen te helpen in de keuze van een product.
Bij de ongunstige controles werden de gepaste maatregelen genomen: bij 36% ging het om een waarschuwing en in 17% van de gevallen werd een proces verbaal opgesteld. Bovendien zorgde het FAVV ervoor dat de etiketten werden aangepast door de vastgestelde niet conformiteiten rechtstreeks te melden aan de verantwoordelijke exploitant (producenten, invoerders, …). Enkele tientallen dossiers werden ook gemeld aan buitenlandse bedrijven in o.a. Nederland, Bulgarije, Polen en Duitsland.
Hélène Bonte, woordvoerster van het FAVV: “De resultaten van deze gerichte actie tonen duidelijk aan dat het nodig is dat bedrijven zich nog meer bewust zijn van het belang van een correct voedingsetiket voor de veiligheid van de consument. Elke dag zijn meer dan 700 inspecteurs van het FAVV op pad om de voedselveiligheid te controleren. We grijpen elke kans aan om professionals te informeren en de regelgeving uit te leggen. Daarnaast heeft het FAVV ook een online cursus over etikettering, die helemaal gratis beschikbaar is op onze website.”