Naar aanleiding van de Europese wetgeving rond Single–use plastics (SUP’s) hebben de lidstaten zelf de vrijheid om invulling te geven aan de maatregelen die gesteld worden om de Europese doelstelling te behalen. Op 5 juli 2024 heeft België daarom het Koninklijk Besluit van 25 mei 2024 rond Single-use plastics gepubliceerd. Dit KB heeft als doel om het op de markt brengen van bepaalde producten voor eenmalig gebruik te beperken en het gehalte aan gerecycleerde inhoud van bepaalde producten te verhogen.
Om het voor exploitanten haalbaar te maken aan de nieuwe regels te voldoen zal de implementatie gefaseerd verlopen. Onderstaande fases zijn beoogd:
Reeds in werking
- 10 dagen na publicatie van het besluit wordt het serveren van drank voor onmiddellijke consumptie in wegwerpbekers die volledig uit kunststof bestaan verboden.
Per januari 2025
- 6 maanden na publicatie worden kunststof wikkels voor ongeadresseerd reclamedrukwerk van meer dan 15 cm breed verboden.
Per januari 2026
- Drank en voeding voor onmiddellijke consumptie of voor take-a-way in kartonnen wegwerpbekers of -verpakkingen bestaande uit minstens 10% kunststof (gemeten in gewicht) wordt verboden.
Per januari 2028
- Drank en voeding voor onmiddellijke consumptie of voor take-a-way in wegwerpbekers of verpakkingen bestaande uit minstens 8% kunststof (gemeten in gewicht) wordt verboden.
- Kunststof wikkels voor ongeadresseerd reclamedrukwerk, ongeacht hun grootte, worden verboden.
Per januari 2030
- Drank en voeding voor onmiddellijke consumptie in wegwerpbekers en -verpakkingen bestaande uit minstens 3% kunststof (gemeten in gewicht) wordt verboden.
- Drank en voeding voor take-a-way in wegwerpbekers en -verpakkingen bestaande uit minstens 6% kunststof (gemeten in gewicht) wordt verboden.
Waar kan de informatie nagelezen worden?
Bijlage 1 beschrijft de kunststof producten waarvoor er een minimale gerecycleerde inhoud is opgelegd om ze op de markt te mogen brengen. Hierbij is er rekening gehouden dat er genoeg alternatieven zijn van producten die de gevraagde gerecycleerde inhoud hebben.
Bijlage 2 beschrijft kunststof producten welke verboden zijn omdat er een grote kans is dat ze bij het zwerfvuil of niet in het juiste recyclagekanaal belanden, vanwege afmetingen of de wijze waarop ze vaak gebruikt worden.
- Kunststof stokjes en prikkers tussen 1 en 30 cm, bestemd voor het vasthouden van een levensmiddel, met uitzondering van de medische toepassingen.
- Bestekken en borden die geen kunststof bevatten, met uitzondering van die welke thuis kunnen worden gecomposteerd.
- Ongeadresseerd geplastificeerd reclamedrukwerk.
In het KB is opgenomen dat kan worden afgeweken van percentages indien wordt bevestigd dat deze niet mogelijk zijn om redenen van voedselveiligheid of beschikbaarheid van verpakkingen op de markt. Indien omwille van deze rede de datum uitgesteld wordt, zal er tweejaarlijks een nieuwe evaluatie volgen door onafhankelijke deskundigen voor de betreffende categorie.