Home Expertise en opinie Stéphane Tondo Staal is niet ouderwets maar juist de verpakking van de toekomst

Staal is niet ouderwets maar juist de verpakking van de toekomst

EXPERTISE Stalen verpakkingen worden al zolang gebruikt dat de kracht, de eigenschappen en het duurzaamheidsaspect ervan soms over het hoofd worden gezien. Als de vereniging van Europese producenten van staal voor verpakkingen is het ons doel om duidelijk te maken dat staal geen ouderwets materiaal is maar juist de verpakking van de toekomst.

Staal is een van de meest veerkrachtige en duurzame verpakkingsmaterialen, is ideaal voor toekomstige groei in e-commerce en biedt daarnaast een barrière van 100% tegen licht, water en lucht. Het is een beproefde verpakkingsoplossing die zorgt voor natuurlijke conservering, hoge prestaties en uiteindelijk een hogere mate van voedselveiligheid. Bovendien is in staal verpakt voedsel net zo gezond als vers bereid voedsel.

Ecologisch gezien hebben we ook een geweldig verhaal te vertellen. In de afgelopen drie decennia hebben we bij de productie van staal voor verpakkingen het energiegebruik met 25% verminderd en de CO2-uitstoot bijna gehalveerd. We zetten bronnen ook efficiënter in, waardoor we nu meer met minder kunnen maken. Ten slotte is ons recyclagepercentage gestegen van 18% in 1986 tot een record van 79,5% in 2016. Staal is hierdoor het meest gerecycleerde verpakkingsmateriaal van Europa.

De grootste ‘game changer’ in de verpakkingsindustrie is de overgang van een lineaire naar een circulaire economie. Ik ben er van overtuigd dat staal, als een ‘permanent materiaal’ dat meerdere keren kan worden gerecycled zonder kwaliteitsverlies, een goed voorbeeld is van een ‘groen’ verpakkingsmateriaal en dat het steeds meer bedrijven zal aanspreken.

Stéphane Tondo | APEAL

Bron: Packaged Summit 2018