HomeFoto van de dagNieuw onderzoekscentrum Universiteit Gent moet groenten duurzamer maken

Nieuw onderzoekscentrum Universiteit Gent moet groenten duurzamer maken

Er gaat veel water, energie en voeding verloren tijdens de verwerking van groenten en aardappelen. Te veel. In een tijd waarin we de afvalberg zo klein mogelijk proberen te houden en water een schaars goed is, moeten we slimmer omgaan met die verliezen. Onderzoekscentrum VEG-i-TEC herbekijkt daarom het verwerkingsproces van a tot z.

Het is iets om over na te denken de volgende keer dat je in de frituur staat: onze frietjes zijn met uitsterven bedreigd. Dat heeft alles te maken met waterschaarste. Imca Sampers, professor van de vakgroep Levensmiddelentechnologie, Voedselveiligheid en Gezondheid aan de UGent: “De aardappelvariëteiten die hier het meest worden geteeld, zijn de droge seizoenen niet gewoon. De aardappels worden kleiner terwijl we net een mooie lange friet willen.”

Lees verder