HomeDossiersDesignMackie's of Scotland valt op met verpakkingen van Verstraete IML

Mackie’s of Scotland valt op met verpakkingen van Verstraete IML

Mackie's of Scotland maakt sinds 1986 zuivelproducten op een heel bijzondere manier. Dit doet het bedrijf door op de boerderij maximaal in te zetten op duurzaamheid en uitstekende smaak. Die groene focus moet zich in het hele productieproces tonen, tot de IML-verpakking toe. “Bij Mackie's of Scotland staat innovatie voorop”, steekt Karin Hayhow, Marketing Director Mackie's of Scotland, van wal. “We zoeken voortdurend nieuwe manieren om onze business en brand te optimaliseren. In de woorden van wijlen onze voorzitter: ‘No change, no chance!'”

Verse en natuurlijke ingrediënten

Karin Hayhow: “De verse melk wordt meteen van de veestal naar de productie-unit op de boerderij gebracht, waar die binnen de 24 uur tot roomijs wordt verwerkt. Dat roomijs vriezen we langzamer in dan vereist, zodat smaak en kwaliteit optimaal blijven. Pas op het allerlaatste moment worden extra smaakingrediënten als stukjes fruit of honing toegevoegd om de zuivere smaak van het ijs niet te beïnvloeden. En uiteraard worden onze producten doorheen dit proces verschillende maken rigoureus getest.”

Investeren in hernieuwbare energie

Voor, tijdens en na het productieproces wordt bovendien mogelijk gebruik gemaakt van hernieuwbare energie, waarvoor de winderige Aberdeen-regio (waar zich de boerderij bevindt) zich uitstekend leent. “We weten niet in hoeverre die aangewende windenergie de smaak van ons roomijs mee bepaalt”, lacht Karin Hayhow, “maar het idee geeft de consument een goed gevoel, en dat vinden wij heel belangrijk!”

Snelle designwissel dankzij IML

Ook het verpakkingsproces moet in dat uitgekiende kwaliteits- en duurzaamheidsverhaal passen. Aanvankelijk werden de verpakkingen voor de Mackie's of Scotland-producten geproduceerd in Zweden, maar omwille van de ecologische voetafdruk van het transport besloot het bedrijf een eigen spuitgietmachine te kopen voor hun IML-verpakkingen van 1 en 2 liter. Een investering van ruim 1,1 miljoen euro, maar ook een besparing van meer dan 50.000 zogenaamde food miles. Maar waarom IML-verpakkingen? Karin Hayhow: “Omdat je met deze decoratietechniek heel gemakkelijk van labeldesign kan veranderen zonder productieverlies. Voor Mackie's of Scotland een groot voordeel: zo kunnen we snel schakelen wanneer we een nieuw design of een nieuwe promotie willen lanceren. Bovendien zijn in mould labels bestand tegen vochtigheid en grote temperatuursveranderingen – ideaal bij het decoreren van plastic verpakkingen voor diepvries- en gekoelde producten.”

Verstraete IML

Dat Mackie's of Scotland bij Verstraete IML uitkwam, is geen toeval: beide bedrijven stellen sustainability voorop. Jan Van Iseghem, Regional Sales Manager Verstrate IML Noord-Europa: “Net als Mackie's of Scotland hechten wij veel aandacht aan duurzame ontwikkeling. Bij in mould labeling bestaan verpakking en label immers uit hetzelfde materiaal, waardoor dit homogene resultaat volledig kan worden gerecycleerd en we de grondstoffen een maximale levensduur kunnen geven.”

Orange peel look & feel-optie

“Mackie's of Scotland koos heel concreet voor de orange peel look & feel-optie”, gaat Jan Van Iseghem verder. “Bij deze bekendste IML-techniek, ook wel satijnglans genoemd, worden de labels vervaardigd uit een meerlagig substraat en polypropyleenschuim in het midden. Door het gebruik van hoge temperatuur- en drukwaarden ontsnapt een deel van de lucht uit het substraat tijdens het IML-proces. Met als gevolg een effect van orange peel.” Karin Hayhow: “Dankzij die innovatieve verpakkingen kunnen we onze producten doen opvallen in de winkelrekken. Voor Mackie's of Scotland is dat heel belangrijk, aangezien wij maar een bescheiden marketingbudget hebben. Met de juiste verpakking kunnen wij er nu uit springen in de winkelrekken en bijgevolg opvallen bij de consument.”

www.verstraete-iml.com