HomeNieuwsMultipond geeft weegautomaten een compleet nieuw hygiënisch design

Multipond geeft weegautomaten een compleet nieuw hygiënisch design

Voor Multipond is hygiëne al lang het vertrekpunt bij de productie van zijn multihead weegautomaten. Zo hebben de meest gangbare weegautomaten van het bedrijf de afgelopen twee jaar een compleet nieuw hygiënisch design gekregen. In onderstaand interview beantwoordt Frank Caris, directeur van Multipond Benelux, vragen over de schone aspiraties van het bedrijf.

Veel machineproducenten pretenderen dat hygiëne een belangrijk uitgangspunt is bij de fabricage van machines. Hoe zorgt Multipond ervoor dat deze pretentie niet blijft steken in een gelikt marketingverhaal?

“Dit doet Multipond al jarenlang door bij de productie van zijn multihead weegautomaten en andere apparatuur volop aandacht te besteden aan een hygiënisch design. De laatste jaren is vanuit de Verenigde Staten een hygiënetrend overgewaaid naar Europa en dus ook naar de Benelux. Machines, apparatuur en productielijnen binnen de Amerikaanse voedingsmiddelenindustrie moeten, onder meer met het hoog op voedselveiligheid en het voorkomen van claims op dit terrein, aan steeds strengere hygiënenormen voldoen. Zo heeft de USDA, het ministerie van Landbouw in de Verenigde Staten, de machinestandaarden op hygiënegebied aangescherpt. De steeds strengere voorschriften en eisen voor hygiëne in machinebouw, die inmiddels ook in Europa zijn geïntroduceerd, waren voor Multipond drie jaar geleden aanleiding om zich nóg meer te gaan verdiepen in dit onderwerp.”

Hoe heeft Multipond zich de afgelopen drie jaar verdiept in hygiënische machinebouw?

“Multipond heeft zich aangesloten bij de European Hygienic Engineering and Design Group, een vereniging van Europese experts uit de machine- en componentenbouw, vakspecialisten uit de voedingsmiddelenindustrie, onderzoeksinstituten en gezondheidsautoriteiten. De belangrijkste taak van de EHEDG is om een bijdrage te leveren aan de hygiënische constructie en vormgeving van de Europese foodproductie en daarmee aan een veilige productie van levensmiddelen. Met hulp van de Amerikaanse vestiging van Multipond in Wisconsin zijn bovendien industriële experts binnengehaald, die volledig thuis zijn in hygiënische machinebouw en in de nieuwste regelgeving en certificeringen op dit terrein. In nauwe samenwerking met deze experts heeft Multipond het begrip hygiëne opnieuw gedefinieerd bij de constructie en productie van zijn weegautomaten.”

Wat is er op basis van deze herdefinitie van hygiëne gebeurd?

“Multipond heeft de complete constructie van de meest gangbare multihead weegautomaten onder handen genomen. Van het framedesign, tot de monitorhouder en het ontwerp van de bakken. Alle componenten voldoen nu aan de nieuwste mondiale hygiëne-voorschriften. Dankzij de afwezigheid van dubbele vlakken, spleten, dode en holle ruimten zijn ze gemakkelijk en snel te reinigen. De weegautomaten hebben een open constructie, die gemakkelijk te bereiken is met reinigingsapparatuur. De hygiënische weegautomaten van de nieuwste J-generatie zijn volledig IP69-waterdicht gecertificeerd en daarmee geschikt voor hogedrukreiniging. Alle vlakken zijn aflopend uitgevoerd, de hygiënische glijgootconstructie is uit één stuk vervaardigd, de weegcelfrontplaten zijn van massief rvs gemaakt en alle afdichtingen zijn hygiënisch en waterdicht. Onze hygiënische weegautomaten zijn er in twee uitvoeringen: één uitvoering met kunststof bakken en één met rvs bakken. Kunststof bakken zijn geschikt voor het wegen van plakkerige producten. Deze bakken zorgen voor minder lawaai in het bedrijf en kunnen voor een goede reiniging gemakkelijk en zijn licht in de handling. Met het oog op voedselveiligheid kiezen vleesproducenten vaak voor rvs bakken.”

Is er iets veranderd aan het weegprincipe achter de nieuwste, hygiënische weegautomaten?

“Nee, de kern van onze weegautomaten wordt nog altijd gevormd door de door Multipond zelf ontwikkelde weegcellen en weegbesturing. Als enige weegautomaatproducent heeft Multipond standaard een volautomatisch kalibreersysteem. Met dit systeem wordt elke individuele weegcel automatisch gekalibreerd met één specifiek ijkgewicht, ook tijdens de productie. Tevens heeft Multipond weegcellen met een gepatenteerd, digitaal adaptief filtersysteem. Deze weegsystemen bieden onze klanten de garantie dat zij altijd op een zeer nauwkeurige manier hun producten kunnen wegen.”

Multipond produceert ook overgavesystemen. Voldoen deze systemen ook aan de nieuwste hygiënestandaard?

“Onder meer op de IFFA in Frankfurt en de Empack in Brussel hebben we dit jaar het nieuwste J-design overgavesysteem voor trayseal- en dieptreklijnen gepresenteerd. Dit systeem heeft een ultrahygiënisch design en is gemakkelijk te reinigen. Het overgavesysteem wordt zonder apart besturingssysteem geleverd. Het wordt direct vanuit Multiponds weegautomaat aangestuurd. Alle overgave-instellingen zijn opgeslagen in het productgeheugen van deze automaat.”

Waar worden de weegautomaten voor de Benelux geproduceerd?

“Alle weegautomaatcomponenten, uiteenlopend van frame, tot weegcel en bakken, worden gefabriceerd en gemonteerd op de hoofdvestiging van de Atoma-Multipond Group in het Duitse Waldkraiburg, waartoe Multipond Benelux behoort.”

Op de Interpack in Düsseldorf introduceerde Multipond in 2014 het prototype van de J-generatie: multihead weegautomaten met een hygiënisch design. Hoe is op deze introductie gereageerd?

“Diverse grote klanten waren erg geïnteresseerd in deze hygiënische combinatieweegautomaat van de J-generatie, waarvoor een aantal duidelijke, constructieve keuzes is gemaakt. Zo bood dit prototype nog de mogelijkheid om de bakken, zonder noodzakelijke tools, compleet uit elkaar te halen voor een goede reiniging. Voor operators in de vleesindustrie bleek deze mogelijkheid een stap te ver en daarom zijn daarna bakken ontwikkeld die zeer hygiënisch maar niet zonder tools te demonteren zijn. Het huidige assortiment weegautomaten telt 36 modellen. Daarom heeft het twee jaar geduurd voordat onze meest gangbare modellen waren omgezet naar de nieuwe, hygiënische constructie. De overige modellen volgen nog.”

Verwacht u dat de hygiënische constructie van machines binnen de vleesindustrie de komende jaren steeds meer aan belang zal winnen?

“Ja, ik verwacht dat vleesbedrijven steeds meer aandacht zullen besteden aan quality management en aan een hygiënische uitvoering van machines en productielijnen. Wat dat betreft worden de aanwezige kwaliteitsdiensten in de foodindustrie steeds belangrijker. Zij hebben een veel scherpere focus op hygiëne dan de mensen op de productievloer. Om bijvoorbeeld te kunnen voldoen aan de nieuwste IFS- of BRC-eisen, moeten bedrijven diverse audits en controles ondergaan. Deze retaileraudits worden steeds strenger. Daarom zullen de kwaliteitsdiensten ervoor moeten zorgen dat de hygiëne in orde is en bijvoorbeeld ook de aanwezige wegers regelmatig worden gekeurd en geijkt. Hiervoor hebben zij een betrouwbare partner als Multipond nodig, die eigen keurders in dienst heeft en die hen ‘future proof’ weegautomaten kan leveren.”

Kijk voor meer informatie op www.multipond.com.

Bovenstaand interview verscheen eerder in het vakblad Meat & Co.