Sinds april is in Perwez de productie opgestart van het merk Bonenfants. Deze nieuwe vlees- en groenteproductenlijn is speciaal ontwikkeld om in de eerste plaats kinderen maar ook de ouders de goede smaak van groenten opnieuw bij te brengen. De volledige productie wordt gecontroleerd, gewogen en geëtiketteerd met materieel van Bizerba.
Idee voor een nieuw product
Jean-Pol Eglem, de zaakvoerder van Meat & Végétal, heeft door zijn jarenlange ervaring als chef/aankoper beenhouwerij in verschillende grootwarenhuizen een goed zicht op de markt. “Al die tijd is me opgevallen dat we de mond vol hebben van gezond eten, maar in de praktijk komt het er door ons drukke leven dikwijls niet van om ook echt gezond te gaan koken. Dit leidt tot slechte eetgewoonten en tot een afstomping van de smaak, zeker bij kinderen die dan té eenzijdig gaan eten. Ik kwam op het idee om de kinderen opnieuw aan te leren groenten te eten door deze groenten te mengen met wat ze doorgaans makkelijk eten, en wat bovendien makkelijk en snel kan worden klaargemaakt: gehakt en alle producten waar gehakt in verwerkt wordt, zoals hamburgers, balletjes en worstjes.”
Twee jaar ontwikkeling
Het idee omvormen tot een bestaand product heeft heel wat voeten in de aarde gehad, omdat er aan een aantal nutritionele eisen voldaan moest worden die alleen te bereiken zijn met verse producten. “In samenspraak met onze nutritionist werd er een lijst opgesteld met een aantal kwaliteitsvereisten: 30% van het totale gewicht van het product moest uit zeker vijf soorten groenten bestaan. Dit is niet alleen gezond, maar het dient ook om de verschillende smaken van groenten opnieuw aan te leren. Verder was het uit den boze om kleurstoffen te gebruiken, eieren en melk toe te voegen en conserveringsmiddelen of additieven toe te voegen die mogelijk schadelijk, irriterend of allergeen kunnen zijn.”
Groenten
Momenteel worden er vijf smaken geproduceerd, waaronder ‘Moestuingroenten’, die wortelen, erwtjes, bloemkool, sjalot en look bevatten. Andere smaken bevatten bloemkool, prei, spinazie, tomaten, rodekool, appelen enz. Een breed assortiment aan groenten dat in de toekomst zeker nog uitgebreid zal worden. De gebruikte groenten zijn supervers, waardoor ze veel vitaminen bevatten. Om deze vitaminen in het klaargemaakte product te behouden, worden de groenten op lage temperatuur gegaard met gebruik van weinig zout en met toevoeging van koolzaadolie om het omega 3-niveau te verhogen.
Vlees
Het gehakt bestaat uit mager varkens- en rundsvlees of uit zuiver mager rundsvlees dat in een hypermoderne en nieuwe installatie wordt gemalen en zo snel mogelijk wordt gemengd met de groenten om vervolgens gevormd en verpakt te worden.
Bizerba productielijn
Op verschillende punten in de productielijn werden er verschillende types van Bizerba materieel geplaatst. Het begint al bij de inkom van de grondstoffen die allen op de vloerbascule van 1.500 kg iL economy 2000 worden ingewogen en waarbij via de bedienersterminal iS30 en labelprinter GLPmaxx een etiket wordt afgedrukt die de tracabiliteit verzekert. Verder is er de kruidenweegschaal iL300 met een iS10 terminal, een mobiele weegschaal voor normwagentjes van 600 kg van het type iL750, eveneens met een iS10 bedienersterminal. De schaaltjes met het product gaan onder een Varicon metaaldetector alvorens gewogen en geëtiketteerd te worden. En ten slotte is er de weeg/etiketteerder GLM-Ievo 100 met etiketteerkoppen voor bovenetiket, onderetiket en sieretiket, en de eindelijnverdeler TU100 met sommendrukker GLPmaxx. Ook voor de etiketten werd niets aan het toeval overgelaten. Bonenfants gebruikt kwaliteitsvolle BRL90 etiketten van Bizerba. Dit zorgt voor een optimaal resultaat in combinatie met de etiketteerautomaten. Al het Bizerba materieel is uiteraard verbonden met het computernetwerk, zodat, naast traçabiliteit, ook de volledige productieopvolging kan worden verzekerd.
Helemaal klaar
Met een uniek idee en een splinternieuwe productielijn kan Bonenfants een gezond en lekker product maken voor klein en groot.
Kijk voor meer informatie op www.bizerba.nl.
Bron: FoodProcess (editie juni 2016)