Koning Willem-Alexander heeft onlangs de kaasmakerij van Royal A-ware, gespecialiseerd in het produceren, rijpen, versnijden en verpakken van zuivelproducten zoals dagverse zuivel en kaas, en de ingrediëntenfabriek van Fonterra in Heerenveen officieel geopend. Door het samenbrengen van twee linten heeft hij beide fabrieken symbolisch aan elkaar verbonden.
Na de officiële openingshandeling heeft Koning Willem-Alexander een rondleiding door de zuivelfabrieken gekregen en zich laten informeren over het ambacht van kaasmaken en het produceren van wei-ingrediënten. Ook de moderne machines en processen die beide fabrieken hanteren om de kaas en hoogwaardige zuivelproducten te produceren, kwamen aan de orde.
In het Friese Heerenveen werken familiebedrijf A-ware en zuivelcoöperatie Fonterra strategisch samen. A-ware maakt authentieke kazen naar traditioneel recept en de wei die in de kaasmakerij vrijkomt wordt optimaal tot waarde gebracht in de naastgelegen ingrediëntenfabriek van Fonterra.
A-ware produceert in zijn kaasmakerij jaarlijks 80.000 tot 100.000 ton kaas, ruim de helft van de kaas die het bedrijf verhandelt. De wei die hierbij vrijkomt wordt door Fonterra, in de naastgelegen fabriek, verwerkt tot hoogwaardige ingrediënten voor voeding voor baby’s, senioren en sporters. Fonterra produceert in de fabriek 5.000 ton wei-eiwit en 25.000 ton lactose per jaar.
Kijk voor meer informatie op www.royal-aware.com.
Bron: EVMI