HomeDossiersDuurzaamheidTetra Pak zoekt alternatief voor ten minste houdbaar tot

Tetra Pak zoekt alternatief voor ten minste houdbaar tot

houdbaarheidsdatum-2

In Nederland gooien consumenten jaarlijks 800 miljoen kilo voedsel weg. 15% van de voedselverspilling wordt veroorzaakt door onduidelijkheid over houdbaarheidsdata op verpakkingen. De verwarring ontstaat doordat veel consumenten het verschil niet weten tussen ten minste houdbaar tot (THT) en te gebruiken tot (TGT). Hierdoor bestaat het risico dat mensen voedingsmiddelen direct weggooien als de THT-datum is bereikt. Dat kan anders. De actie #THTWEGERMEE, een initiatief van kartonnen verpakkingsproducent Tetra Pak, wil bijdragen aan de vermindering van voedselverspilling met een nieuwe en duidelijkere term ter vervanging van ten minste houdbaar tot. Deze zomer kan iedereen stemmen op een aantal alternatieven bedacht door experts met verschillende achtergronden. Politiek Den Haag neemt de winnende term in ontvangst.

tetrapak-logo-2014Best before vs ten minste houdbaar tot

Nederland is door de Verordening van de Europese Commissie verplicht om de termen THT en TGT te gebruiken. Alle begrippen voor de Europese landen liggen vast. De Engelse versie van ten minste houdbaar tot is best before. Opvallend omdat taalkundig gezien de inhoud van de Engelse versie milder is. Dit terwijl ze allebei hetzelfde willen uitdrukken, namelijk een ondergrens aan de houdbaarheid en dus geen bovengrens.

#THTWEGERMEE

De actie #THTWEGERMEE is opgezet om voedselverspilling tegen te gaan en een helder alternatief te bedenken voor THT. Op woensdag 1 juli komt een expertpanel van creatieve denkers bijeen om een aantal andere termen te bedenken. Het panel bestaat uit Toine Timmermans (programmamanager duurzame voedselketens WageningenUR), Iens Boswijk (oprichtster Iens.nl), Lucy van der Helm (directeur SIRE), Mara Grimm (freelance culinair journalist), Edine Russel (hoofdredacteur ELLE Decoration & ELLE Eten), Hiske Versprille (culinair journalist Parool), Felix Wilbrink (culinair journalist Telegraaf), Corné van Dooren (kennisspecialist duurzaam eten Voedingscentrum), Matthijs Sienot (uitgever Hetkanwel.nl), Anne-Corine Vlaardingerbroek (Project Manager CSR Jumbo Supermarkten) en Birgit Kamp (Communications Director North West Europe).

Stem mee

De alternatieve termen bedacht door het expertpanel verschijnen in juli op de website www.thtwegermee.nl. Zodra de termen online staan, kan iedereen zijn stem uitbrengen op zijn favoriete term. De winnende term zal vervolgens aangeboden worden aan politiek Den Haag. Houd twitter in de gaten voor nieuws rondom #THTWEGERMEE.

Mede mogelijk gemaakt door Tetra Pak

Het onderwerp voedselverspilling ligt Tetra Pak – wereldmarktleider in oplossingen voor kartonnen verpakkingen en voedselverwerking – na aan het hart. Het bedrijfsmotto is niet voor niets ‘Protects what’s good’. Stefan Fageräng, Managing Director van Tetra Pak North West Europe, zegt: “Wij zien het verminderen van voedselverspilling als onze grootste prestatie.” Met behulp van de door Tetra Pak ontwikkelde aseptische afvultechniek blijven producten zo lang mogelijk houdbaar, zonder koeling. Door deze techniek hoeven er geen conserveringsmiddelen toegevoegd te worden en blijven de smaak en voedingswaarden behouden. De inhoud blijft beschermd tegen invloeden van buitenaf, zoals lucht en licht, die de kwaliteit kunnen verminderen.

Kijk voor meer informatie op www.thtwegermee.nl.