In het NVC-project Lekdetectie hebben leveranciers en gebruikers van verpakkingstechnologie de problematiek van lekdetectie onder de loep genomen. Het blijkt dat lekdetectie niet hoog op de prioriteitenlijst staat, maar wel derving kan voorkomen. Voor veel voedingsmiddelen is lekdetectie belangrijk, bijvoorbeeld als het om producten gaat die verpakt zijn onder beschermende atmosfeer.
Tijdens het project hebben verschillende verpakkende bedrijven uit de doeken gedaan waar bij hen de problemen lagen op het gebied van lekdetectie. Dit varieerde van natte tot droge voedingsmiddelen en van consumentenverpakkingen tot business-to-business verpakkingen. Naast de oplossingen die al door de verpakkende bedrijven werden gebruikt of geprobeerd, kwamen ook nieuwe oplossingen aan bod aangedragen door de leveranciers van lekdetectie en vision systemen.
Daarnaast heeft professor Roland ten Klooster van de NVC Leerstoel Packaging Design and Management een overzicht gegeven van de vele lekdetectiemethoden die gebruikt worden in de industrie.
Naast het creëren van een beter overzicht van de mogelijkheden heeft dit project geleid tot het inzicht dat lekdetectie een zeer breed probleem is dat bij veel bedrijven speelt, maar meestal toch niet bovenaan de prioriteitenlijst terecht komt. En dat terwijl er flink wat derving voorkomen kan worden door dit probleem goed aan te pakken.
Daarnaast bestaat ook hier de ‘heilige graal' niet: elke methode om lekken te detecteren heeft zijn voor- én nadelen. Verpakken is – en blijft – een compromis, ook als het op lekdetectie en het voorkomen van lekken aankomt.
Kijk voor meer informatie op www.nvc.nl.
Bron: VMT