HomeNieuwsEllips demonstreert nieuwe sorteermachine voor uien

Ellips demonstreert nieuwe sorteermachine voor uien

ellips

Bij Hazera start het nieuwe jaar met een staaltje van de meest recente technologie voor het efficiënt en excact sorteren van uien voor veredelingsdoeleinden. In Hazera's uienveredelingsstation in Rilland wordt in samenwerking met de firma Ellips een sorteermachine van de nieuwste generatie getest. Woensdag 28 januari gaven Hazera en Ellips een uitgebreide toelichting op de software en de machine tijdens een live demonstratie, waar een groot deel van de uienverwerkende industrie en handel aanwezig was.

ellips-logoHazera en zijn voorganger Nickerson-Zwaan zijn al meerdere decennia bezig met de veredeling van steeds betere uienrassen voor de uienketen. Een belangrijk onderdeel van het veredelingsproces is een nauwkeurige en strenge selectie van uienrassen. Uien uit veldproeven worden gedetailleerd beoordeeld op een lange reeks eigenschappen, zodat alleen het allerbeste materiaal overblijft. Hazera zoekt naar mogelijkheden deze selectie verder te optimaliseren, door nog extactere beoordeling van eigenschappen als interne kwaliteit, gewicht, maat, vorm, kleur en andere uitwendige kwaliteiten. Zo kwam de samenwerking tot stand met de firma Ellips, ontwikkelaar van software voor groenten- en fruitsorteermachines.

Machines met deze software maken een veel efficiëntere, exactere en meer constante beoordeling van de uien mogelijk. Deze betere beoordeling moet een nog stevigere basis geven aan onze uienveredeling, ons in staat stellen in te spelen op de snelle ontwikkelingen in de markt, en de voorsprong die de Hazera-rassen hebben ook in de toekomst garanderen. Machinale sortering komt ook de arbeidsomstandigheden ten goede.

Kijk voor meer informatie op www.ellips.com.

Bron: AGF.nl