Een gebrek aan tijd is voor veel jongvolwassenen de belangrijkste reden om geen gezonde maaltijd te bereiden. Uit onderzoek dat HAK liet uitvoeren onder jongeren tussen de 16 en 27 jaar blijkt dat 70% van hen niet dagelijks kookt. Ze willen wel gezond eten, maar ploffen eerder met noodles of een afbakpizza op de bank. En dat gaat ten koste van de goede intenties: bijna de helft van de jongeren kiest vier dagen per week voor een snelle, vaak minder voedzame maaltijd.
Zelf een gezonde maaltijd bereiden blijkt een uitdaging voor Gen Z. Slechts 33% van hen maakt dagelijks zelf de lunch klaar en nog minder kookt dagelijks het avondmaal (30%). Tijdgebrek is daarbij de grootste spelbreker. Daarnaast heeft Generatie Z een ander eetpatroon dan eerdere generaties. In plaats van vaste eetmomenten zoals ontbijt, lunch en diner, eten veel jongeren wanneer ze honger hebben. De helft van hen eet liever kleinere porties verspreid over de dag.
En als de trek toeslaat, telt vooral dat een maaltijd goed vult (71%) en snel klaar is. De helft vindt het belangrijk dat voeding makkelijk mee te nemen is.
50% van de ondervraagde jongeren wil wel graag gezond eten, en drie op de vijf zegt zich ook beter te voelen bij een gezonde leefstijl. Toch staat gezondheid niet bovenaan de prioriteitenlijst van Gen Z, gemak is veel belangrijker. Een meerderheid van de Gen Z’ers (60%) geeft aan dat ze gezonder zouden eten als dit makkelijker was.
Onder tijdsdruk wordt de wil om gezond te eten kleiner. Zo geeft 54% van de jongeren aan dat voedingswaarde minder belangrijk wordt zodra er weinig tijd is om te koken. De keuze valt dan eerder op maaltijden als instant noodles of een afbakpizza. Afhalen of bestellen is ook populair, een kwart van de Gen Z’ers doet dit wekelijks en één op de tien zelfs meerdere keren per week.
HAK doet onderzoek naar de eetgewoonten onder Gen Z, omdat het consumenten – en ook jongeren – wil helpen om het eten van groenten en peulvruchten zo makkelijk mogelijk te maken. Inzicht helpt daarbij:
Kyra Zonderop, Marketing Manager bij HAK: “We zien dat het leven steeds drukker wordt en dat jongeren minder op vaste momenten eten, maar wanneer het uitkomt. Het nadeel is dat er juist dan sneller naar minder voedzame opties wordt gegrepen. Uit onderzoek blijkt dat zes op de tien jongeren gezonder zouden eten als het sneller en makkelijker was.”
Zonderop legt uit dat er innovatie nodig is om gemak en gezond te combineren: “We weten dat Nederlanders structureel te weinig groenten en peulvruchten eten, en dat de consumptie zelfs licht daalt* (Bron: groentenfruithuis.nl). Het huidige aanbod van snelle, gemaksgerichte maaltijden helpt daar niet bij. Daarom investeren wij juist in innovaties die laten zien dat gemak en goede voeding wel degelijk hand in hand kunnen gaan.”
Door middel van productinnovaties speelt HAK dus in op veranderende eetgewoonten en drukke levensstijlen, zonder concessies te doen aan voedingswaarde. De groenten- en peulvruchtenfabrikant ontwikkelt daarom steeds meer nieuwe producten die snel en makkelijk te bereiden zijn en boordevol groenten en peulvruchten zitten. Een voorbeeld daarvan is de reeks Easy Eats-maaltijden die vanaf deze week in de schappen liggen. Hiermee wil HAK het voor iedereen makkelijker maken om goed te eten, ook als je weinig tijd hebt.
