HomeMachinesAandrijven en besturenSchubert laat machines verbinding maken met nieuw digitaal platform

Schubert laat machines verbinding maken met nieuw digitaal platform

Schubert, fabrikant van verpakkingsmachines, biedt haar klanten vanaf deze maand GRIPS.world aan, een digitaal platform dat de service en de beschikbaarheid van de installaties aanzienlijk zal verbeteren. Hiermee kunnen, als de klant dit wenst, alle TLM-machines van Schubert een verbinding maken met het digitale platform. Op middellange termijn zal het platform nieuwe mogelijkheden gaan bieden op het vlak van preventief onderhoud en communicatie met de klant. Voor de beveiliging bij de uitwisseling van de gegevens zorgt dan de nieuwe gateway GS.Gate. Deze garandeert een hoog beveiligingsniveau bij gevoelige interfaces.

Het bedrijf uit het Duitse Crailsheim is voorloper in het bouwen van digitale verpakkingsmachines en zorgt al sinds vele jaren voor nieuwe impulsen bij de ontwikkeling van intelligente machinebesturingen en oplossingen in de automatisering. Om haar klanten ook in de toekomst het volledige potentieel aan netwerkgebaseerde machineoplossingen te kunnen bieden, heeft Schubert het digitale platform GRIPS.world ontwikkeld. Vanaf deze maand kunnen alle TLM-machines via internet met het platform worden verbonden.

Hoge beschikbaarheid van de installatie veiligstellen

Binnen korte tijd kunnen klanten met behulp van GRIPS.world van overal ter wereld toegang krijgen tot de productiegegevens van de TLM-installatie. De klant behoudt echter de volledige bevoegdheid over de gegevens. Als het nodig mocht zijn dat een servicemonteur van Schubert ingrijpt, dan kan het tele-onderhoud door de klant worden geactiveerd. Met de verkregen gegevens kunnen mogelijke problemen bij de ‘Predictive Maintenance' vroegtijdig vastgesteld worden zodat uitval en niet ingeplande servicewerkzaamheden worden voorkomen.

Foutmeldingen of mogelijke oorzaken van een op handen zijnde uitval stuurt het systeem nu door naar de verantwoordelijke medewerker, onder andere via mobiele eindapparatuur. Dit gebeurt nog voordat het feitelijk verslijten van een slijtdeel dure uitval tot gevolg heeft. Vervolgens geeft het programma de operator suggesties voor het oplossen van het probleem. Het doel is om ongeplande stilstand volledig te elimineren.

Algemene efficiëntie van de installatie verbeteren

GRIPS.world is een belangrijke component van Schubert Customer Services. Met het doel de algemene efficiëntie van de installatie gedurende de volledige levensduur van de machines op een zo hoog mogelijk niveau te houden, worden capaciteit en afwijkingen van vastgelegde nominale statussen vanaf nu constant aan elkaar aangepast.

Op een dashboard kan de klant deze gegevens permanent in het oog houden zodat hij zijn productiecapaciteit kan opvoeren en zijn capaciteitsbenutting kan verbeteren. Met deze informatie en met de resultaten van de ingebouwde ‘Condition Monitoring' kunnen de klanten hun productiviteit verhogen en hun concurrentiepositie verstevigen.

 Veilige datatransfer

Absolute veiligheid en beveiliging van de gegevens van de klant is voor Schubert de allereerste vereiste. De basis van de connectiviteit van de TLM-machines is dan ook een veilige machine-interface die bedrijfs- en procesgegevens verzamelt, analyseert en beschikbaar stelt aan de meest uiteenlopende systemen. Voor dit doel heeft de dochteronderneming Schubert System Elektronik in samenwerking met genua GmbH, een onderneming van de ‘Bundesdruckerei', de machinegateway GS.Gate ontwikkeld. Deze industrial gateway is voor een veilig tele-onderhoud en een veilige datatransfer uitgerust met een firewall die de verkregen gegevens extra beveiligd codeert en via internet doorstuurt naar de desbetreffende analysesystemen of de cloud. Om een hoog beveiligingsniveau te garanderen tussen de machine en het externe netwerk, is GS.Gate geconstrueerd volgens het principe ‘Security by Design'. Toepassingen voor de gegevensverwerking die rechtstreeks verbonden zijn met de machine, zijn losgekoppeld van de veiligheidssystemen. Daardoor zijn communicatie en gegevens beveiligd tegen aanvallen vanuit het externe netwerk.

GS.Gate is een multi-vendersysteem en zal dus te combineren zijn met diverse machines. Met behulp van een docker kunnen eigen toepassingen worden geïnstalleerd die via de normale interfaces met elkaar worden verbonden. De gegevens die belangrijk zijn voor de analyse worden dan meteen al uit de status- en capaciteitsgegevens gefilterd. De gateway wordt op afstand beheerd en onderhouden via de gecodeerde verbinding. Schubert System Elektronik biedt haar klanten pakketten aan voor GS.Gate. Dat kunnen onderhoudspakketten zijn, een compleet systeemmanagement of op maat gemaakte supportpakketten. Op die manier kunnen de fabrikanten zich concentreren op hun productie en optimaal gebruik maken van de voordelen van netwerkgebaseerde productieprocessen.

www.schubert.com