“Hoe kies, kleef en bewaar je nu het best tape?” Een vraag die de verpakkingsspecialisten van Rajapack vaak te horen krijgen. Ze leggen hieronder uit waar je allemaal rekening mee moet houden om je verpakkingen tot een succes te maken.

Dozen sluiten met tape: wat je zeker moet weten

Voor het beste resultaat raden de experts van Rajapack aan om de tape te kleven bij een temperatuur van +10 °C of meer. Zorg ervoor dat het oppervlak hierbij droog en stofvrij is. Dozen sluiten doe je op twee manieren:

  • Manueel: met een pistoolafroller is een kartonnen doos heel eenvoudig gesloten. Let er wel op dat je genoeg druk aanbrengt, anders komt de tape los of ontstaan er kreuken.
  • Machinaal: met een dozensluitmachine sluit je tot wel 10 000 pakjes per dag. Waarop moet je letten bij zo een machine? Zie erop toe dat hij de juiste druk uitoefent op de rollen en denk aan een regelmatig nazicht. Zo blijf je zorgeloos pakjes sluiten.

3 technieken om je tape te kleven

  • Voor lichte pakjes tot 20 kg: breng de tape aan in een U-vorm. Hierbij kleef je de tape over de hele lengte (waar de flappen elkaar ontmoeten). Dat doe je zowel aan de onderkant als de bovenkant van je doos.
  • Voor zwaardere pakjes tot 40 kg: maak eerst een U-vormige sluiting die je nadien verstevigt met een L-vormige strook. Deze L-vormige strook breng je aan langs de korte zijden van de doos. Dit is ideaal voor het transport van zware pakken of voor dozen die voor lange tijd worden opgeslagen.
  • Voor zware pakjes van meer dan 40 kg: sluit deze dozen met tape in een H-vorm. Dit is de veiligste sluiting die er bestaat. Kleef de tape over de hele lengte van het karton (aan de flappen). Doe dit zowel aan de boven- als de onderkant, maar ook over de breedte en vier uiteinden.

Hoe sla je tape het best op?

Verpakkingstape bewaar je best op kamertemperatuur, op een droge plaats, uit de zon en bij voorkeur in zijn originele verpakking. Tape kan doorgaans een jaar worden bewaard. Daarna begint de lijm af te brokkelen. Vergeet dus zeker niet om de productiedatum te controleren. De ideale temperatuur voor opslag is tussen +15 en +25 °C, bij een luchtvochtigheid van maximum 65%. Is je tape opgeslagen op een plek waar het kouder is dan 15 °C, laat de tape dan eerst gedurende 24 uur opwarmen in een verwarmd lokaal. Zo ben je zeker dat je altijd over een rol tape beschikt in de beste conditie.

Op zoek naar nog meer tips over verpakkingsmateriaal? Je leest er alles over op de blog van Rajapack.

www.rajapack.nl