HomeNieuwsBedrijven en personenEspera-Nederland en de barcode bestaan 40 jaar

Espera-Nederland en de barcode bestaan 40 jaar

espera-oud

Op 26 juni 1974, dus 40 jaar geleden, vond er een technische revolutie plaats die tot op de dag van vandaag succesvol is. Op die dag werd in de Amerikaanse staat Ohio op een pakje kauwgom voor het eerst een barcode gescand. Niet geheel toevallig werd in hetzelfde jaar Espera-Nederland opgericht.

espera-logo-2014De Duitse moeder van Espera introduceerde al in de jaren 60 de eerste volautomatische uitprijsmachines waarbij een verpakking werd gewogen, de prijs werd berekend en de variabele informatie op een etiket werd geprint. Vanaf eind jaren 70 steeds vaker met een barcode.

Espera-Nederland heeft zich vanaf 1974 vooral gericht op het uitprijzen van verse levensmiddelen en is aangesloten bij GS1 Nederland, de onafhankelijke organisatie die (internationale) uniforme standaarden aanbiedt voor unieke identificatie en het vastleggen en delen van gegevens.

De EAN13 barcode is inmiddels de standaard voor het uitprijzen van verse producten in de supermarkt. Het artikelnummer en berekende prijs worden door de kassa gescand. In opkomst worden 2-dimensionale barcodes. Met de GS1 Databar kan bijvoorbeeld ook de houdbaarheidsdatum toegevoegd worden. Met een GS-1 QR-barcode kan door de consument aanvullende promotionele informatie opgevraagd worden met een smartphone.

Minder bekend is de mogelijkheid om een 2-dimensionale barcode te gebruiken voor tracking & tracing van de individuele verpakking. Bij bijvoorbeeld vlees kan zo de herkomst, slachter en verpakker door de consument opgevraagd worden. Ook hier liep ESPERA weer voorop door de QR-barcode en de Databar barcode, naast EAN13 en EAN8 barcode, als standaard mee te leveren bij de nieuwste generatie uitprijsmachines.

Kijk voor meer informatie op www.espera.com.