HomeNieuwsVermelden 'GMO-vrij' op verpakking legt Duitse retailers geen windeieren

Vermelden ‘GMO-vrij’ op verpakking legt Duitse retailers geen windeieren

In Duitsland voorzien fabrikanten op vrijwillige basis hun producten van het etiket ‘GMO-vrij'. Hun aantal groeit, want consumenten eisen transparantie. Dit vertelt Wolfgang Koehler, Duits topambtenaar bij het federale ministerie van Voedsel, Landbouw en Consumentenbescherming tijdens een conferentie van de Proterra Foundation in Rotterdam.

In de Europese Unie gelden strenge regels voor de toepassing van genetisch gemodificeerde organismen in voedingsmiddelen. Omdat de eisen zo streng zijn, hoeven voedingsmiddelen geen label te bevatten waarop staat of er wel of geen GMO’s in zitten. Duitsland denkt hier anders over. Het land voerde een wetswijziging door die het sinds 2008 mogelijk maakt om producten te labellen met de tekst: zonder GMO’s.

In het begin zorgde de nieuwe Duitse wetgeving voor controverse. “Het duurde jaren voor fabrikanten en retailers om aan deze wetgeving te wennen. Maar na een moeilijke start is deze vrijwillige labelling een groot succes. Steeds meer fabrikanten willen zo’n label op hun product”, aldus Wolfgang Koehler.

Ook de Duitse supermarktgigant REWE (50 miljard omzet per jaar) communiceert duidelijk op zijn verpakkingen dat zijn producten vrij zijn van genetisch gemodificeerde organismen.

Kijk voor meer informatie op www.bmelv.de.

Bron: VMT (www.vmt.nl)