HomeNieuwsBedrijven en personenTopa Instituut viert 25-jarig jubileum

Topa Instituut viert 25-jarig jubileum

topa-1

Het is precies 25 jaar geleden dat Topa Instituut in Voorhout werd opgericht. In dit onafhankelijke testlaboratorium worden met behulp van geavanceerde testapparatuur producten en hun (om)verpakkingen getest. Het instituut bootst de volledige transportweg na om het gedrag tijdens opslag en transport te analyseren en eventueel te verbeteren. Organisaties als Ahrend, Yamaha, Crucell Holland, Heineken, Hitachi Data Systems, Merck, Sharp & Dohme en The Greenery werken al jaren samen met Topa Instituut.

topa-2

In 1984 werd het Topa Product Technologisch Centrum opgericht als onafhankelijk en gespecialiseerd bedrijfsonderdeel van Topa Verpakking, dat al sinds 1922 industriële verpakkingen levert. In het Centrum – later Topa Instituut – vinden onderzoeken plaats met geavanceerde testapparatuur waarmee de complete transportweg kan worden gesimuleerd. Dit gebeurt door producten en hun (om)verpakking te onderwerpen aan compressie, trillingen en horizontale en verticale schokken. Deze testen simuleren uiteenlopende transportsituaties, zoals het laden en lossen tijdens regen, schuivende palletladingen door hobbelige wegen of vallende pakketten als gevolg van onvoorzichtig handelen.
Topa Instituut beschikt over 11 temperatuurkamers en 3 klimaatkamers met verschillende bereiken. Zowel kleine als grote verpakkingen kunnen, in meerdere palletladingen tegelijk, in deze kamers langdurige testcycli doorlopen. Deze klimatologische testen tonen bijvoorbeeld aan hoe een product zich houdt als het langdurig wordt blootgesteld aan wisselende temperatuur en hoge luchtvochtigheid.

topa-3

“In 2008 en 2009 hebben we flink geïnvesteerd in mensen en machines. En deze lijn zetten we ook in 2010 door. Niet alleen breiden we Topa Instituut met temperatuurkamers uit, er is ook extra ruimte beschikbaar voor eventuele uitbreiding van het testcentrum”, aldus algemeen directeur André Huberts. De kracht van Topa Instituut zit in de nauwe samenwerking met Topa Verpakking, dat voor opdrachtgevers verpakkingen (op maat) ontwikkelt. Huberts vervolgt: “In de afgelopen jaren hebben we gezien dat steeds meer bedrijven inzien dat schade tijdens transport een negatieve invloed kan hebben op de reputatie. Het verpakkingsvak heeft daarom een sterker technologisch karakter gekregen. Met Topa Instituut en Topa Verpakking laten we zien dat we de theorie van verpakkingstechniek op een praktische wijze invulling kunnen geven. In de afgelopen 25 jaar zijn we door onze testkennis en ervaring met industriële business-to-business transportverpakkingen een professionele sparringpartner geworden.”

topa-4

De technologische mogelijkheden van Topa Instituut voldoen aan de huidige nationale en internationale eisen die aan normering en classificatie worden gesteld. Topa Instituut is een onafhankelijk testlaboratorium en is ISO 9001 gecertificeerd. Het instituut werkt onder de ASTM normering en is sinds kort ook ISTA gecertificeerd.

topa-5