Home Nieuws Studiereis Utilysys naar Bekuplast

Studiereis Utilysys naar Bekuplast

“Tijdelijk gebruik van Utilysys kratten wordt via onze website georganiseerd”, zei Patrick Blijleven van Hobaho Machines & Materialen tijdens de studiereis naar Bekuplast. Door vraag en aanbod aan elkaar te koppelen kan een partij kratten ingezet worden bij een ander bedrijf. Door extra roulaties wordt het rendement vergroot. Dit is een goed voorbeeld van het voordeel van uniformiteit in verpakking. Die uitwisseling kwam ook in beeld in de presentatie van CNB. Jos Duin van het Koel- en Preparatiebedrijf: “Wij verwerken het Utilysys-krat in opdracht van één van de grote exporteurs. De integratie van het krat in het logistieke proces is probleemloos verlopen.”

Deze en andere wetenswaardigheden kwamen aan de orde tijdens een excursie, die Stichting Utilysys op 12 februari organiseerde in samenwerking met Twinpack en Bekuplast. Reisdoel was de fabriek van Bekuplast in Ringe (DE) waar het Utilysys-krat gemaakt wordt. De deelnemers werden rondgeleid door de productiehallen en hebben de productielijn van dichtbij gezien. Bekuplast is al bijna 30 jaar bij het bollenvak betrokken, vertelde Wilhelm Roeolofs (directeur-eigenaar): “Toen ik begon met deze onderneming was de kunststof bollenkrat één van de eerste producten van ons bedrijf. Bekuplast besteedt heel veel aandacht aan productontwikkeling. Meermalige verpakkingen worden in steeds meer logistieke ketens ingezet, omdat ze milieuvriendelijk zijn. Meestal ontwikkelen wij nieuwe ladingdragers in samenwerking met leveranciers van logistieke systemen, zodat er een geïntegreerde oplossing bestaat. Dit vindt onder andere toepassing bij Retail, Automotive en Foodproducten.” Bekuplast produceert 45.000 ladingsdragers per dag. De bezoekers waren onder de indruk van de perfectie, die het bedrijf uitstraalt.

De visie van Bekuplast is, dat kunststof retourfust ongeacht de sector waarin het wordt ingezet, het beste rendeert wanneer op de één of andere manier een pool ontstaat. Bij Utilysys is dit ook het geval. Deze krat voor bollen en vaste planten wordt op de markt gebracht in de vorm van een open pool. De gebruiker wordt eigenaar van de kratten, maar tegelijkertijd is de uitwisselbaarheid optimaal door de uniformiteit van het product. Een andere trend, waarop door Utilysys is ingehaakt, is de informatieverwerking. Door de ingegoten barcode is ieder krat individueel genummerd en kan de informatie over de inhoud aan het nummer van het krat worden gekoppeld. Een derde trend, die gesignaleerd werd, is automatisering. Bij verreweg de meeste toepassingen is het krat een onderdeel van een proces waarin verwerking tot op zekere hoogte is geautomatiseerd. Uniformiteit is daarvoor een basis vereiste.

Tijdens de studiereis werd volop de gelegenheid gebruikt om de microfoon te pakken. Twinpack presenteerde zich als de partner voor handelaar en kweker, wanneer het om innovatieve verpakkingen gaat. Twinpack is o.a. de leverancier van Utilysys-kratten. De fiscale aspecten van het investeren in dit krat werden toegelicht door Dik de Mooij, een ervaringsdeskundige op dit gebied. “Een investering in dit krat komt in aanmerking voor MIA en VAMIL en dat betekent enerzijds voordeel in cash en anderzijds een voordeel in alleen liquiditeit.” Deelname aan deze regeling staat open zolang het budget voor 2013 niet is uitgeput. Aanmelden verloopt via AgentschapNL.

Het sleutelwoord tijdens de excursie was duurzaamheid. “Reken erop, dat je klant naar duurzaamheid gaat vragen”, zei Ruud Westerbeek van Westerbeek Bulb Company, zelf een gebruiker van Utilysys. Kunststof kratten gaan langer mee en in dichtgeklapte toestand is het heel goed mogelijk de kratten terug te transporteren en nogmaals te gebruiken. Bovendien zijn de kratten aan het eind van hun levensduur recyclebaar. Jürgen Schultz van Bekuplast: “Er is vraag naar granulaat, waarmee nieuwe kratten maar ook bijvoorbeeld kunststof pallets worden gemaakt.” Productontwikkelaar Jan Pronk hierover: “Utilysys kratten zijn niet met geregenereerd kunststof gemaakt, omdat ze moeten voldoen aan strenge eisen als stevigheid en omdat er ook foodproducten in getransporteerd moeten kunnen worden.” Dit heeft bij de ontwikkeling een rol gespeeld omdat het in de visie van de initiatiefnemers belangrijk is dat er maximale mogelijkheden zijn om retourtransporten met het krat te organiseren.

“De ontwikkeling van allerlei efficiency-verhogende pooldiensten komt eraan”, verzekerden Piet Bakker van Bakker Schilder en Mathieu Wijdenes van Dick Vijn logistiek de medereizigers. In andere sectoren, waarin deze bedrijven werkzaam zijn, hebben zij grote ervaring op dit gebied en zij willen dit ook in de bollen- en vaste planten sector uitrollen, wanneer de tijd daar rijp voor is. Naarmate de toepassing van Utilysys kratten breder wordt en het volume dat rouleert, toeneemt, wordt het interessant om zaken te gaan uitbesteden. Poolmanagement, opslag, wassen etc. zijn voor de hand liggende activiteiten om aan ervaren logistiek dienstverleners over te laten. Simone Scherpenzeel van Twinpack hierover: “De verwachting is dat we dit jaar een forse uitbreiding gaan zien in het aantal kratten dat rouleert, als we dit afmeten aan de goede signalen over de kwaliteit en de voordelen van dit krat.”

Stichting Utilysys is opgericht op initiatief van de sectororganisaties Anthos en KAVB met als doel de logistiek van het (inter)nationale transport van bloembollen en vaste planten beter, goedkoper, duurzamer, toekomstbestendiger en efficiënter te doen verlopen. Het werk van Stichting Utilysys is mede mogelijk door sectorfinanciering via het Productschap Tuinbouw en doordat Interpolis Agro sponsor is van Utilysys. Twinpack is één van de meest toonaangevende groothandelsbedrijven van verpakkingen en verpakkingssystemen in bloembollen- en vaste plantensector. Container Centralen Benelux is marktleider op het gebied van logistiek voor de sierteeltsector in Europa. Bekuplast produceert jaarlijks 12 miljoen kunststof ladingsdragers op 26 spuitgietmachines.

Kijk voor meer informatie op www.utilysys.com.