HomeNieuwsBedrijven en personenBouw fabrieken A-ware Food Group en Fonterra officieel van start

Bouw fabrieken A-ware Food Group en Fonterra officieel van start

Commissaris van de Koning van Fryslân de heer Jorritsma heeft officieel de eerste paal voor de kaasfabriek van A-ware Food Group en ingrediëntenfabriek van Fonterra Europe geslagen. Met deze handeling is op 27 mei de bouw van twee zuivelfabrieken op het Heerenveense bedrijventerrein IBF nabij afrit Tjalleberd officieel van start gegaan. A-ware Food Group en Fonterra verwachten dat de kaasfabriek en ingrediëntenfabriek eind 2014 operationeel zijn.

“In prachtige oanwinst foar Fryslân”, aldus Commissaris van de Koning de heer Jorritsma. “De investeringen van A-ware Food Group en Fonterra in Heerenveen zijn aanzienlijk. Dit getuigt van lef, maar ook van vertrouwen in de positie die Friesland als belangrijke zuivelregio wereldwijd heeft opgebouwd. Hierin vervullen de Friese melkveehouders een belangrijke rol.”

Jan Anker, CEO A-ware Food Group, liet de aanwezigen weten dat hij trots is dat de bouw van de kaasfabriek officieel van start gaat. “De kaasfabriek is een logische uitbreiding van ons dienstenpakket gericht op het rijpen, versnijden en verpakken van kaas voor onder meer toonaangevende Europese supermarktketens. De eerste uitkomsten van het voorbereidende werk van ons ervaren team kaasmakers wordt met het slaan van de eerste paal en de start van de grondwerkzaamheden zichtbaar.” Klaas de Jong, COO A-ware Food Group: “Na de eerste paal volgen er nog ruim 4.000. De bouw van de fabrieken zorgt voor 500 manjaren aan werk.”

Ook wethouder Coby van der Laan is trots op de komst van A-ware Food Group en Fonterra naar Heerenveen. Van der Laan: “Ook na de bouw zorgen A-Ware en Fonterra voor nieuwe en duurzame werkgelegenheid en dat is een opsteker voor onze regio.”

Pal naast de kaasfabriek van A-ware Food Group komt de ingrediëntenfabriek van Fonterra. “De wei die vrijkomt bij de productie van kaas door A-ware Food Group verwerken wij tot hoogwaardige wei-ingrediënten die de basis zijn voor bijvoorbeeld dieetvoering voor baby’s en senioren”, aldus Jan Willem van de Windt, General Manager Fonterra Europe. “De ingrediënten die wij in Friesland produceren gaan straks de hele wereld over.”

De kaasfabriek van A-ware Food Group heeft een capaciteit van 80.000 ton kaas per jaar. In de ingrediëntenfabriek van Fonterra wordt dagelijks 2 miljoen liter wei verwerkt tot hoogwaardige wei-ingrediënten. De kaasfabriek heeft een omvang van 20.000 m2 en de ingrediëntenfabriek 10.000m2. De fabrieken hebben een gezamenlijk lengte van bijna 500 meter.

Kijk voor meer informatie op www.a-warefood.com.