Home Nieuws BFV investeert 1 miljoen euro in nieuwe kersensorteermachine van Unitec

BFV investeert 1 miljoen euro in nieuwe kersensorteermachine van Unitec

De BFV investeert dit jaar 1 miljoen euro in moderne hydrocooling en automatische kersensortering. De elektronische sorteermachine en de hydrocooling die hiervoor werden aangekocht, worden momenteel opgebouwd in de afdeling in Sint-Truiden. Vanaf half juni (tot einde juli) zal op deze machine tussen 500.000 en 800.000 kg worden gesorteerd.

De voordelen zijn volgens de BFV velerlei:

  • De kersen worden gesorteerd aan een zeer lage kostprijs, schommelend tussen 0.32 en 0.38 euro per kg. Door de schaalgrootte van deze machine is deze kostprijs voor de teler veel lager dan wanneer hij zelf manueel sorteert.
  • Omdat deze nieuwe generatie van kersensorteermachines ook correcter op maat, kleur en kwaliteit sorteert, kan voor de teler een maximum aan toegevoegde waarde uit zijn kersen worden gegenereerd. Gemiddeld zullen de kersen, wanneer ze elektronisch met deze machine worden gesorteerd, tussen 0.5 tot 1.5 euro per kg meer opbrengen.
  • Extra en heel belangrijk voordeel is dat de teler zich voor 100% kan toeleggen op de pluk, waardoor het gemakkelijker wordt om alle kersen op tijd te plukken. Omdat bovendien de kersen onmiddellijk zullen worden ingekoeld (dankzij de hydrocooling), zal de kwaliteit langer behouden blijven en wordt het uitstalleven in de winkels veel beter.
  • Tot slot komen deze machinaal gesorteerde kersen volledig tegemoet aan de (klantspecifieke) eisen van de kopers: zij willen continue bevoorrading van op maat gesorteerde kersen van een gelijkmatige kleur en met een goed uitstalleven. Met dit project kan aan deze vraag worden voldaan, waardoor de grote afnemers zowel in binnen- als buitenland de voorkeur zullen geven aan deze kersen.

Kijk voor meer informatie op www.unitec-group.com.

Bron: AGF.nl