HomeNieuwsBedrijven en personenUITGEBREIDE VERSIE - Enorme brand bij Chemie-Pack zorgt voor veel schade, overlast...

UITGEBREIDE VERSIE – Enorme brand bij Chemie-Pack zorgt voor veel schade, overlast en onrust

Chemie-Pack in Moerdijk, dat chemische stoffen verwerkt, afvult, verpakt en opslaat, is vorige week getroffen door een grote brand. De brand, die woensdagmiddag uitbrak en gepaard ging met meerdere explosies en een enorme rookontwikkeling, legde niet alleen het bedrijf voor het overgrote deel in de as, maar zorgde ook voor de nodige schade, overlast en onrust. Er vielen geen doden of gewonden.

Begrip

“We zijn dankbaar voor het begrip dat zowel medewerkers en relaties tonen en bedanken alle hulpdiensten die betrokken waren bij het bestrijden van de brand”, zo laat de directie van Chemie-Pack in een persverklaring weten.

Personeel

Het personeel van Chemie-Pack in Moerdijk, dat vrijdagochtend in Roosendaal bijeen is geweest, kan vermoedelijk binnenkort weer aan de slag. Ondernemingen uit de regio hebben aangeboden om werknemers van het bedrijf tijdelijk een baan te geven en ook kunnen personeelsleden ondergebracht worden bij andere vestiging van Chemie-Pack.

Saneren

Het gaat volgens een specialist vermoedelijk weken tot maanden duren om de grond rond het terrein van Chemie-Pack in Moerdijk te saneren. Bij de brand zijn grote hoeveelheden chemische stoffen vrijgekomen en door de grond snel af te graven moet verdere verspreiding van die stoffen worden voorkomen.

Oorzaak

De brand ontstond volgens diverse media woensdag rond 15.00 uur in of bij de middelste van drie loodsen, die diende als verpakkingsloods, en sloeg ’s avonds over naar een kantoorpand. De brandweer gaf donderdag net na de middag het sein brand meester, maar was vervolgens nog tot circa 22.00 uur bezig om het vuur helemaal gedoofd te krijgen.

Onderzoek

Op dit moment zijn er diverse officiële onderzoeken gaande naar de oorzaak van de brand. De directie van Chemie-Pack stelt dat het bedrijf op alle fronten meewerkt aan dit onderzoek, omdat het naar eigen zeggen al meer dan zestig jaar een uitstekende naam heeft en er zich in de lange geschiedenis van het bedrijf nooit ernstige incidenten hebben voorgedaan.

Dwangsom

Er werd volgens de directie van Chemie-Pack altijd en alleen gewerkt onder streng toezicht van diverse keuringsinstanties en vergunningverlenende overheidsinstanties. Volgens diverse media kreeg het bedrijf in 2006 echter een dwangsom opgelegd nadat bij een controle was gebleken dat de brandbestrijdingssystemen niet in orde waren. Bovendien werd Chemie-Pack in 2008 door de Arbeidsinspectie op de vingers getikt, omdat het bedrijf niet goed schoon zou worden gehouden en omdat het niet goed kon inschatten welke gevaren er bij een calamiteit zouden ontstaan. Volgens burgemeester Wim Denie van Moerdijk voldeed Chemie-Pack in oktober van afgelopen jaar echter aan alle voorschriften.

Schade

De brand levert voor bedrijven in de regio naar alle waarschijnlijkheid voor vele miljoenen euro’s aan schade op. “Diverse bedrijven hebben hun productie een of meerdere dagen moeten stilleggen en dat resulteert in vertraging van leveringen en derving van inkomsten”, aldus voorzitter Jan Peters van Bedrijvenkring Industrieterrein Moerdijk. Een deel van de schade kan volgens het Financieele Dagblad mogelijk niet verhaald worden op verzekeringsmaatschappijen.

Overlast en onrust

De brand bij Chemie-Pack zorgde niet alleen voor veel schade, maar ook voor de nodige overlast en onrust. Zo werden diverse omliggende bedrijven, waaronder verpakkingsbedrijf Tetra Pak Benelux, ontruimd om te voorkomen dat werknemers last zouden krijgen van hun luchtwegen, sloot Rijkswaterstaat delen van de snelwegen A16 en A17 af, werd het treinverkeer tussen Dordrecht en Lage Zwaluwe op last van de brandweer stilgelegd en maakten velen zich zorgen over mogelijke gezondheidsrisico’s. De lijst met chemische stoffen die lagen opgeslagen bij Chemie-Pack in Moerdijk, die kort na het ontstaan van de brand door het Openbaar Ministerie in beslag was genomen voor het strafrechtelijk onderzoek, is zondag vrijgegeven en bij metingen van het RIVM zijn er geen schadelijke concentraties gevaarlijke stoffen in de lucht gevonden.

Bron: Telegraaf/NOS/Omroep Brabant
Foto: ANP