HomeMachinesNiet-primair verpakkenZoetwarenfabrikant Sölen kiest voor moduletechnologie van Schubert

Zoetwarenfabrikant Sölen kiest voor moduletechnologie van Schubert

De Turkse zoetwarenfabrikant Sölen behoort tot een van de eerste klanten van Schubert die heeft gekozen voor de flow-module. De belangrijkste voordelen van deze nieuwe buisfolietoepassing van Schubert zijn de flexibiliteit en de verscheidenheid aan mogelijke verpakkingsformaten. Daarnaast profiteert Sölen van een toekomstbestendige investering, omdat andere formaten in de toekomst na kleine aanpassingen eenvoudig kunnen worden verwerkt.

De zoetwaren van Sölen worden op de markt gebracht onder de merknamen Ozmo, Luppo, Criss Cross en Biscolata. Maar deze productnamen vertegenwoordigen slechts een fractie van meer dan 200 verschillende producten uit het productassortiment. Sinds de oprichting in 1989 heeft het familiebedrijf zich ontwikkeld tot een van de grootste exporteurs van chocolade en chocoladeproducten in Turkije. In 2013 exporteerde Sölen voor het eerst voor meer dan 200 miljoen Amerikaanse dollars. Vandaag de dag worden de producten verzonden naar meer dan honderd landen. In de meeste gevallen verpakt door een machine van Gerhard Schubert. Dat geldt ook voor de meest recente innovatie Ozmo Cornet, een chocoladepraline in de vorm van een mini-ijshoorntje. Deze nieuwste lekkernij verovert sinds eind 2016 de wereld, op maat verpakt door Schubert.

In de afgelopen vijf jaar heeft Sölen al 24 verpakkingsmachines besteld in Crailsheim. De meest recente order uit Turkije bestond uit zestien nieuwe TLM-machines, met inbegrip van zes lijnen met een flow-module. Een van deze nieuwe machines zorgt voor het verpakken van Ozmo Cornet in multipack-formaat in buisvormige folieverpakkingen. In dit geval verpakt de flow-module plastic trays met elk vier of zes liggende producten.

Zonder onderbreking

De eisen van Sölen aan de constructeurs van Schubert waren duidelijk omschreven. De TLM-machine moet de lekkernij verwerken in verschillende omverpakkingen en verschillende verpakkingsmaterialen. De lijn kan de verpakte trays daarom zowel in buisvormige folieverpakkingen als in kartonnen dozen eindverpakken. “Omdat de productketting automatisch kan worden versteld, kunnen formaatomschakelingen zeer snel en eenvoudig plaatsvinden”, vertelt Erdogan Coban, lid van het Executive Committee bij Sölen.

Voor de Ozmo Cornet-lijn zijn maximaal twee operators vereist, om maximaal 250 producten per minuut te verpakken. Dit resulteert bij trays met zes producten bijvoorbeeld in een machinecapaciteit van 41,7 trays per minuut. “Het grootste voordeel van de machines van Schubert is dat alle verpakkingsprocessen centraal kunnen worden geregeld. Dit geldt ook voor de nieuwe flow-module, die zowel mechanisch als regeltechnisch naadloos is geïntegreerd in de Schubert machine. De integratie van buisfolie-aggregaten van andere aanbieders is daarentegen meestal ingewikkeld en leidt tot een vermindering van de efficiëntie van het totale systeem”, zegt Erdogan Coban.

Naast de Ozmo Cornet gebruikt Sölen de mogelijkheden van de flow-module ook voor het verpakken van de chocoladereep Luppo in buisvormige folieverpakkingen. Dankzij de naadloze integratie binnen de TLM-machine is het volledige systeem compact en ruimtebesparend.

Flexibel totaalconcept

De producten komen in meerdere rijen en staande op een transportsysteem aan in het eerste station van de TLM-machine. Daar worden telkens twee rijen overgenomen door de eerste F2-robot en in de formaatplaat van de transmodule geplaatst. Wanneer er tijdens de productie een product ontbreekt in een rij, pakt de F4-robot een Ozmo Cornet van een opslagtafel en vult de leegte op de transmodule op.

Als onderdeel van de kwaliteitscontrole beschikken de F2-robots die de producten overnemen uit de lopende productieketting over sensoren die de aanwezigheid van de deksels controleren. Ze zorgen ervoor dat alleen producten met een onberispelijke verpakking terechtkomen in de trays van vier of van zes. De eenheid wordt gecompleteerd door een transmodule die het snoepgoed naar het verpakkingsproces brengt. Parallel hieraan loopt een transmoduletraject voor de lege verpakkingsmaterialen. Een magazijn levert de plano's voor de kartonnen dozen en de plastic trays voor het fixeren van de zoete hoorntjes in de doos.

In totaal kan het nieuwe systeem vijf verschillende formaten eindverpakkingen verwerken voor de gevulde trays. Zo kunnen de trays met vier of zes Ozmo Cornets worden verpakt in buisvormige folieverpakkingen. Optioneel worden de producten op de machine echter ook in twee verschillende formaties per twaalf en één formatie met 24 producten verpakt.

Op groei gericht

Tussen Sölen en Schubert is in de loop der jaren van samenwerking een hechte samenwerking ontstaan. “Wij hebben met Schubert een relatie die is gebaseerd op vertrouwen en waarderen vooral de hoge betrouwbaarheid. Van onze partner Schubert krijgen we altijd tijdig de best mogelijke oplossing, exact afgestemd op onze eisen”, benadrukt Erdogan Coban.

Zowel Sölen als Schubert, ook beiden een familiebedrijf, hebben beiden binnen enkele decennia een snelle groei doorgemaakt. Tegenwoordig telt Sölen bijna 1.700 medewerkers op twee locaties in Istanboel en in het zuidelijk Anatolische Gaziantep en verwerkt voor haar zoetwaren bijna 300.000 ton ingrediënten per jaar.

Sölen staat voor een indrukwekkende groei, 20 procent per jaar is de regel. In 2020 wil Sölen een omzet realiseren van één miljard. Met de zeer flexibele en modulaire TLM-technologie kan de fabrikant snel reageren op veranderende markten en trends bij productformaten en is daarmee klaar om haar commerciële doelen te verwezenlijken.

Kijk voor meer informatie op www.gerhard-schubert.de.