HomeDossiersDuurzaamheidVerstraete IML produceert plastic pallets uit eigen verpakkingsafval

Verstraete IML produceert plastic pallets uit eigen verpakkingsafval

Verstraete IML draagt duurzaamheid hoog in het vaandel. Daarom maken efficiënt afvalbeheer en circulaire oplossingen wezenlijk onderdeel uit van het productieproces. Een recente innovatie is de productie van plastic pallets uit eigen polypropyleen IML-afval.

De corebusiness van Verstraete IML is het produceren van in mould labels. Alleen komt bij die productie onvermijdelijk wat afval kijken. En dan vooral polypropyleen-afval. 3500 ton wordt jaarlijks door Plastic Recycling Verstraete (PRV), het spin-offbedrijf van Verstraete IML, verwerkt tot een nieuwe basisgrondstof: gerecycleerde PP-granulaat (of rPP).

“Die korrels werden tot voor kort verkocht aan derden, die er nieuwe producten mee konden maken”, licht aankoopmanager bij Verstraete IML Rudi Verhulst toe. “Tot we vaststelden dat we die zélf konden verwerken tot bruikbaar materiaal, namelijk pallets. Met andere woorden: we besloten om voortaan een deel van ons eigen afval te verwerken tot materiaal dat we opnieuw in ons productieproces konden inzetten. Een mooie bijdrage tot de circulaire economie.”

Op jaarbasis laat Verstraete IML tussen de 12.000 en 14.000 pallets produceren, die hetzelfde formaat hebben als standaard europallets én volgens Verstraete IML minstens even sterk zijn als houten exemplaren. De pallets worden bovendien ‘gepersonaliseerd', in die zin dat uit het kenteken duidelijk af te lezen is dat het om Verstraete IML-pallets gaan die bovendien uit eigen afval werden geproduceerd. Want waarom zou je je duurzame inspanningen niet mogen laten zien?

En daarmee eindigt het verhaal van de circulaire economie nog niet. Want aangezien de klanten van Verstraete IML spuitgieters zijn die met polypropyleen werken, kunnen zij op hun beurt de gerecycleerde PP-pallets inzetten: zij het voor intern gebruik (transport), zij het om opnieuw te granuleren en zowaar nog een derde leven te geven. “Dat kan bijvoorbeeld als basis dienen voor de productie van bloempotten of zelfs tuinmeubilair”, besluit aankoopmanager Rudi Verhulst.

www.verstraete-iml.com