HomeKennisbankOnderzoekers ontwikkelen onzichtbaar labeltje voor kwaliteitscontrole

Onderzoekers ontwikkelen onzichtbaar labeltje voor kwaliteitscontrole

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht hebben samen met een collega van de TU Delft een onzichtbaar en bio afbreekbaar labeltje ontwikkeld om de veiligheid van levensmiddelen en geneesmiddelen te controleren. Een unieke streepjescode moet op deze manier bewijzen dat het product echt van de fabrikant is die op de verpakking staat. Eén ingebouwde sensor geeft een signaal af als het tijdens het transport of de opslag onvoldoende gekoeld is, een andere als er een kans is op bacterieel bederf. Samen met fabrikanten wordt nu gewerkt aan de industriële toepassing van het labeltje. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Small.

Dr. Burak Eral en dr. Ivan Rehor uit de groep van prof. Willem Kegel van de Universiteit Utrecht, kwamen op het idee voor een productlabel dat zo klein is dat het ongezien op de pil of in het voedingsmiddel kan worden aangebracht. Het label zou bovendien eenvoudig te scannen moeten zijn, zodat de verkoper of de consument zelf kan testen of het product in orde is.

Het idee combineert een microfluïde techniek die mede door Burak Eral werd ontwikkeld aan het Massachusetts Institute of Technology in Amerika, en geavanceerde bio afbreekbare hydrogels ontwikkeld door dr. Tina Vermonden en prof. Wim Hennink van het departement Farmaceutische Wetenschappen van de Universiteit Utrecht. Het labeltje is gemaakt van een bio-afbreekbare hydrogel en meet slechts 0,1 x 0,03 x 0,025 mm. Dat is zo klein dat het met het blote oog niet te zien is. Hierop wordt een ‘streepjescode’ van 32 binaire cijfers geëtst, waardoor het mogelijk is 4,3 miljard unieke labels te maken.

Klik hier om verder te lezen…

Kijk voor meer informatie op www.uu.nl.