HomeDossiersDuurzaamheidOerlemans Plastics reageert op vermeende schadelijke verpakkingen

Oerlemans Plastics reageert op vermeende schadelijke verpakkingen

Begin deze maand verscheen op HLN.be het artikel ‘Niet enkel die hamburger is ongezond, ook de verpakking'. Oerlemans Plastics, kunststofproducent van flexibele verpakkingen en folies, vindt het “verontrustend dat men bij het eten van toch al niet het gezondste voedsel, ook nog schadelijke stoffen binnenkrijgt”. Deze stoffen worden namelijk geassocieerd met kanker en een schadelijk effect op het immuunsysteem. In dit artikel reageert Oerlemans Plastics op de berichtgeving en biedt het bedrijf een alternatief.

“Poly- en perfluoroalkylzuren (ook wel PFAS genoemd) worden gebruikt in bijvoorbeeld tapijten, bekleding, stoffering, schuim voor brandblussers en chroom. Dit alles past natuurlijk niet helemaal in het BRC en voedselveiligheidsverhaal, wat toch de laatste jaren een hot issue is. We doen zo goed ons best om BRC (en HACCP) na te streven en lopen met haarnetjes op om eventuele haren (of iets dergelijks) in de producten en verpakkingen te voorkomen, maar aan de andere kant vinden we dus wel schadelijke stoffen in de verpakking”, legt Hugo Das van Oerlemans Plastics uit.

Hugo Das: “Met betrekking tot HACCP moeten bedrijven die zich bezighouden met de bereiding, verwerking, behandeling, verpakking, vervoer en distributie van levensmiddelen alle aspecten van het voortbrengingsproces identificeren en op gevaren te analyseren. We mogen toch aannemen dat de grondstoffen, en het effect daarvan in de verpakking, dan toch ook geanalyseerd worden. Maar blijkbaar heeft dat niet alle prioriteit en zien we de ‘critical points' die op de lange termijn pas boven komen drijven niet als belangrijk. Heel kort door de bocht zou ik liever een haar vinden in mijn verpakking dan dat ik met de gedachte moet rondlopen dat mijn immuunsysteem er over een tijdje aan onderdoor gaat door de schadelijke stoffen in de verpakking.”

“Gelukkig is er een alternatief voor deze verpakking om het vet en dergelijke op te vangen, eentje die niet schadelijk is voor mens en dier. Oerlemans Plastics ontwikkelt een verpakking die dezelfde eigenschappen heeft als datgene wat nu gebruikt wordt, maar die niet schadelijk is voor de gezondheid”, aldus Hugo Das.

Kijk voor meer informatie op www.oerlemansplastics.nl.