Op dit moment vinden consumenten en de verpakkende industrie twee zaken heel belangrijk: minder gebruik van verpakkingsmateriaal en de toepassing van recyclebare materialen bij de productie van verpakkingen. Met name de vraag naar recyclebare verpakkingen zal in de nabije toekomst sterk toenemen. Met PaperBoard biedt Multivac, een van de marktleiders en toonaangevend op het gebied van technologie, een variëteit aan oplossingen voor de productie van verpakkingen op basis van papiervezels, die volledige voldoen aan de eisen voor recyclebaarheid.

Verpakkingen zijn in eerste instantie bedoeld om het product te beschermen. Verpakkingen zorgen bij voedsel echter ook voor verbeterd gebruik en een langere houdbaarheid. Kunststof composieten hebben de vereiste barrière-eigenschappen en kunnen gemakkelijk op verpakkingsmachines worden verwerkt die meestal voor dit doel worden gebruikt.

Duurzame vooruitzichten

De nieuwe Duitse wet op verpakkingen, die in 2019 van kracht zal worden, en de Europese Strategie inzake kunststoffen, die in januari 2018 van start is gegaan, moeten de enorme wereldwijde toename in de productie van plastic tegengaan. Hiermee wil men vooral een recycle-economie voor plasticproducenten introduceren en de plasticconsumptie verminderen.

Voor Multivac is dit niets nieuws. “Als een van de marktleiders willen we met onze geavanceerde technologie innovatieve machineconcepten ontwikkelen en binnen de markt toonaangevend zijn op het gebied van verpakkingskwaliteit, efficiëntie, grondstofbesparing en verpakkingsreductie. We zijn er tevens van overtuigd dat we met alternatieve materialen verdergaande duurzame vooruitzichten voor de toekomst kunnen creëren”, aldus Valeska Haux, Vice President Corporate Marketing, die ook verantwoordelijk is voor de foliedivisie bij Multivac.

Alternatieve verpakkingsconcepten

Multivac PaperBoard biedt verschillende oplossingen voor de productie van verpakkingen op basis van papiervezels. Multivac werkt hiervoor samen met toonaangevende producenten aan geschikte verpakkingsmaterialen die in standaardsystemen verwerkt kunnen worden. Dieptrekverpakkingsmachines en traysealers kunnen geheel aan de prestatie-vereisten van de klanten worden aangepast. Hierdoor zorgen ze voor betere verpakkingskwaliteit, meer output en een grotere procesbetrouwbaarheid. Daarnaast zorgt een combinatie van toevoer-, uitvoer- en etiketteermodules voor volledig geautomatiseerde verpakkingsoplossingen die geheel aan alle efficiency-eisen voldoen.

Zo kunnen bijvoorbeeld zowel MAP- als skinverpakkingen van papiervezels op Multivac-systemen geïmplementeerd worden. Het steunmateriaal kan als rol of gesneden vel worden verwerkt en daarnaast kunnen ook geprefabriceerde trays gebruikt worden. Alle materialen kunnen door de eindgebruiker gescheiden worden en de papieren rug is recyclebaar.

Verpakkingen op basis van vezels

Dankzij de functionele lagen kunnen verpakkingen op papierbasis worden geproduceerd die aan de barrière-vereisten van kunststof composieten voldoen. Zowel de papieren rug als de papiercomposiet kan gerecycled worden. Hierbij moet er wel rekening mee worden gehouden dat de regels hiervoor per land verschillen.

Een bijkomend voordeel van een papieren rug is dat deze op allerlei verschillende manieren bedrukt kan worden. Hierdoor valt een product meer op bij het verkooppunt. Er kunnen ook grote etiketten met productgegevens op de papieren rug worden geplakt.

Kartonnen trays en ruggen

Voor de verwerking van kartonnen trays naar MAP- en skinverpakkingen heeft Multivac dieptrekverpakkingsmachines en traysealers die kunnen worden uitgerust met modules voor de toe- en uitvoer van de trays. Voor de traysealer worden trays van kartoncomposiet gebruikt die na gebruik op type gescheiden kunnen worden. Daarentegen zijn de trays voor de dieptrekverpakkingsmachine gemaakt van monokarton. In de dieptrekmatrijs van de machine worden de trays met een plastic laag geseald die na gebruik van het karton kan worden gescheiden. Bij de keuze van het ideale systeem spelen de outputvereisten van de verpakkingsoplossing een cruciale rol.

Skinverpakkingen met een kartonnen rug kunnen zowel met Multivac dieptrekverpakkingsmachines als met traysealers worden geproduceerd. In tegenstelling tot de traysealer die gesneden kartonnen vellen verwerkt, kan de dieptrekverpakkingsmachine materiaal van rollen verwerken en zijn met deze technologie veel meer verschillende verpakkingsontwerpen mogelijk. Bovendien zijn rollen veel efficiënter in gebruik.

Buigzaam papier

MAP- en skinverpakkingen van buigzame papiercomposieten kunnen op dezelfde manier worden geproduceerd. Hiervoor kunnen papier- en kartoncomposieten met verschillend gramsgewicht en verschillende functionele lagen worden gebruikt.

Met de standaardversie van de Multivac dieptrekverpakkingsmachines kunnen verpakkingscaviteiten van maximaal 20 mm worden geproduceerd. Net als bij de hierboven genoemde verpakkingen kunnen de materialen van deze verpakking op type gescheiden worden en is de papieren rug recyclebaar.

Expertise van Multivac

Voor optimale resultaten ondersteunt Multivac haar klanten door middel van uitgebreide tests waarbij alle onderdelen van de verpakking worden beoordeeld. Als leverancier van systemen biedt Multivac verpakkingsmaterialen aan die op verpakkingsmachines verwerkt kunnen worden.

Dankzij onze uitgebreide expertise kunnen we geautomatiseerde oplossingen ontwikkelen die volledig voldoen aan de specifieke eisen van de processoren op het gebied van output en procesbetrouwbaarheid. Inmiddels hebben we de eerste projecten bij klanten succesvol afgerond. Multivac beschikt over voldoende ervaring bij het verwerken van verpakkingen op papierbasis. Op toekomstige beurzen zal onze focus op innovatieve verpakkingsconcepten liggen.

www.multivac.nl