HomeNieuwsMachinesMultipond weegt diepgevroren en verse producten op één systeem

Multipond weegt diepgevroren en verse producten op één systeem

Het traditionele pluimveebedrijf KG Group is een van de modernste en economisch sterkste productiecoöperaties in Litouwen. De filosofie van de onderneming uit Vilnius staat voor traditie, jarenlange ervaring, hoge arbeidsstandaard en kwalitatieve en moderne productietechnologie. Het vlees wordt uitsluitend door eigen pluimveehouderijen geleverd. Meer dan 9000 ton vlees wordt er maandelijks verpakt, waarvan de helft naar het buitenland wordt geëxporteerd.

Het grote succes van de onderneming en de daaruit volgende constante groei maakten de uitbreiding van de ondernemingsgroep noodzakelijk. Zo is de productie recentelijk met een extra hal met drie nieuwe verpakkingslijnen uitgebreid. Voor wat betreft de multihead weegautomaten werden er talrijke testen met verschillende fabrikanten uitgevoerd. De testresultaten vielen overduidelijk uit in het voordeel van Multipond. Ook kon Multipond als enige fabrikant van multihead weegautomaten aan de eis voldoen, dat met één systeem zowel verse gemarineerde producten als ook diepgevroren producten volautomatisch moesten worden afgewogen.

Om die reden gebruikt Valdas Keršys, onderhoudsmanager, de multihead weegautomaten van Multipond. Zo zijn er onlangs twee systemen van het type MP-14-7100-2500-H-UL en een weegautomaat van het type MP-14-3800-2500-H-UL aangeschaft voor het volautomatisch afwegen van uiteenlopende pluimveeproducten voor de fabriek in Vilnius. Het project is uniek, omdat elke lijn met een andere verpakkingsmachine werd uitgevoerd, om de verschillende soorten verpakkingen te kunnen verwerken.

De pluimveeproducten worden via speciale toevoerbanden, uitgerust met pennen door de Franse firma MCA, naar de drie weegsystemen toegevoerd. Op de weegautomaten aangekomen, wordt het kippenvlees via de radiaal geplaatste doseergoten eerst naar de voorvulbakken en vervolgens naar de weegbakken getransporteerd. Een ander doorslaggevend koopargument van de KG Group was hier het gebruik van het gepatenteerde oppervlakteprofiel op de verdeelschotel en de doseergoten. Deze effectieve maar eenvoudige oplossing maakt gemakkelijk en gecontroleerd transporteren mogelijk van kleverige producten, waarbij tegelijkertijd het product uiterst voorzichtig wordt behandeld.

De computer berekent op basis van de deelhoeveelheden de combinatie die overeenkomt met het vereiste nominale vulgewicht. Voor de maximale nauwkeurigheid en beschikbaarheid zorgt het volautomatisch kalibreren van de zelfgefabriceerde weegcellen met het kalibratiegewicht. Valdas Keršys: “De nauwkeurigheden zijn prima en de investering heeft zich in de kortst mogelijke tijd terugverdiend. Ook het volautomatische kalibreren was voor ons een groot pluspunt bij de beslissing.” Zo ligt de gemiddelde waarde, een doorslaggevende waarde voor de berekening van de giveaway, onder 1% van het nominale vulgewicht.

Na het eigenlijke weegproces worden de nauwkeurig gewogen porties overgegeven aan de, voor deze toepassing zelfgeconstrueerde, overgavesystemen van Multipond overgegeven. Deze zijn de interface tussen de weegautomaat en de verpakkingsmachine. Zowel de schalenlijn als ook een dieptrekmachine worden probleemloos gevoed, net zoals een vorm-vul-sluitmachine, echter zonder gebruik van een overgavesysteem. Bij nominale vulgewichten van 250 tot 5.000 gram liggen de capaciteiten bij maximaal 80 wegingen per minuut bij diepgevroren producten en maximaal 42 wegingen per minuut bij verse producten.

Omdat er bij KG Group veel productwisselingen nodig zijn – men verwerkt hier tot 38 verschillende producten op één systeem – hechtte Valdas Keršys bij de koopbeslissing ook grote waarde aan de snelle en gereedschapsloze demontage van de productgeleidende onderdelen en dus aan de minimalisatie van de stilstandtijden voor reinigings- en onderhoudswerkzaamheden. Op elk werkplatform zijn waswanden geplaatst, waardoor het reinigingsproces extra werd vereenvoudigd.

“De korte wegen en eenvoudige procedures bij Multipond vormden voor de projectuitvoering een groot voordeel. Men stond ons met de jarenlange ervaring in het wegen van de moeilijkste producten, als adviserende en ondersteunende partner ter zijde. Alle Multipond-installaties lopen sinds de installatie nagenoeg storingsvrij en zijn absoluut betrouwbaar”, aldus Valdus Keršys.

www.multipond.com