HomeDossiersDesignLess wil Nederland bewuster laten wassen met slim doseersysteem

Less wil Nederland bewuster laten wassen met slim doseersysteem

Nederlanders doen gemiddeld vier keer per week de was. “Je zou dus zeggen dat we inmiddels wel weten hoe het moet. Niets is minder waar, zo blijkt uit onderzoek. Maar liefst 90 procent van de Nederlanders gebruikt teveel of in sommige gevallen zelfs te weinig wasmiddel voor in de wasmachine. Slecht voor je was, je machine én het milieu”, aldus start-up Less, die Nederlanders bewuster wil laten wassen met een slim doseersysteem.

Geen vaste hand

Nederlanders geven op jaarbasis een behoorlijk budget uit aan wasmiddel en spenderen dit voornamelijk aan vloeibaar wasmiddel (65%). Meer dan de helft van de Nederlanders (55%) geeft aan dat ze het wasmiddel het liefst direct uit de fles in het bakje van de wasmachine gieten, de dop of maatbeker wordt hierbij nauwelijks gebruikt. Less die een lans wil breken voor minder gebruik van wasmiddel, geeft aan dat het daar vaak misgaat. Vaak denkt men dat meer wasmiddel resulteert in een schonere was, maar het tegendeel is waar. ‘Overdoseren' zorgt ervoor dat er talloze liters onverdund het riool inspoelen of achterblijven in wasmachines. De was wordt er niet frisser van en het milieu ook niet.

7.062 liter water besparen

“Iedereen herkent het scheutje extra voor de zekerheid”, aldus Eric Smeding van Less. “Maar een overdaad aan wasmiddel of wasverzachter zorgt er juist voor dat de wasmachine meer energie en water nodig heeft om al de zeepresten en het bijbehorende schuim weg te spoelen. Juist doseren van je wasmiddel zorgt ervoor dat je langer met je wasmiddel doet en is ook nog eens beter voor het milieu. Berekeningen laten zien dat je met juist doseren van je wasmiddel op jaarbasis zo'n 7.062 liter water bespaart als je uitgaat van een gemiddelde van vier keer per week wassen, 220 wasladingen per jaar.”

Less is more

Om het ‘overdoseren' aan te pakken en wassen weer 'top of mind' te maken, ontwierp Less
een slim doseersysteem dat Nederlanders moet helpen de juiste hoeveelheid wasmiddel toe te voegen aan hun was. Door één, twee of drie keer op de dispenser te drukken, wordt precies de juiste hoeveelheid vloeibaar wasmiddel afgemeten, 35 milliliter voor een volle lading was is al voldoende. Dankzij de combinatie van het doseersysteem en de formule van het wasmiddel, is er minder wasmiddel nodig en dragen de gebruikers een steentje bij aan het tegengaan van de verspilling. Daarnaast wordt wassen minder gedoe en bespaart het uiteindelijk tijd, aldus de start-up.

Wasterras

Ter ere van de officiële lancering van het wasmiddel doseersysteem van Less, organiseerde de start-up het Wasterras in Amsterdam (foto). Om te laten zien dat wassen veel leuker, slimmer en makkelijker kan, konden geïnteresseerden die dag terecht om te
ontspannen op het terras en tegelijkertijd de was te laten doen.

Over Less 

Less is opgericht in 2017 en wil mensen slimmer én bewuster laten wassen. Het bedrijf wil de consument bewuster maken van hun wasroutine. Minder gedoe en vooral geen verspild wasmiddel meer. Met een eenvoudige aanpassing in de wasroutine maakt Less impact: op de levensduur van de wasmachine en op het milieu. Afgelopen jaar won het Less doseersysteem de European Design Award voor productinnovatie en design. Less blijft nadenken om het wassen steeds makkelijker en slimmer te maken. Zo komt het bedrijf binnenkort met navulpakketten die eenvoudig door de brievenbus kunnen. De start-up Less wordt gesteund door Unilever.

www.less.nl