HomeNieuwsBeurzen en evenementenKunststoffenbeurs vormt opnieuw het trefpunt voor de hele sector

Kunststoffenbeurs vormt opnieuw het trefpunt voor de hele sector

Zonder kunststoffen kan de huidige samenleving niet meer functioneren. Innovatieve toepassingen openen in vrijwel alle sectoren nieuwe mogelijkheden: van lichtere onderdelen die de CO2-uitstoot van auto's verminderen, composiettoepassingen in de maritieme sector en miniatuur stekkerverbindingen voor in smartphones tot kunststof hartkleppen die patiënten een nieuw leven geven. Zelfs de LP krijgt een tweede leven dankzij een nieuw ontwikkelde groenere kunststof en spuitgietproces. De Sound of Plastic is letterlijk en figuurlijk te horen op de 20e editie van Kunststoffenbeurs, hét trefpunt in de Benelux voor de branche.

De Kunststoffenbeurs in Veldhoven viert dit jaar de 20e verjaardag. En dat is iets waar de hele branche trots op mag zijn, vindt Els van de Ven, manager afdeling Evenementen bij Mikrocentrum. “Niet alleen trots op de beurs die na 20 jaar nog steeds het ontmoetingspunt voor de hele sector is. Ook trots op deze branche.” Want ook al liggen kunststoffen soms onder vuur vanwege de milieu-impact, ze spelen een belangrijke rol in de hele samenleving. “Het is jammer dat zo weinig naar voren komt welke fantastische dingen we met kunststof kunnen doen. Zonder kunststoffen kunnen we niet het leven leiden zoals we dat nu leiden”, zegt Els van de Ven.

Van 80 naar 278 exposanten

Al voor de 20e keer komt de kunststofverwerkende industrie in de Benelux eind september naar Veldhoven. Deden aan de eerste editie 80 exposanten mee, dit jaar staan er 275, uit de Benelux maar ook andere Europese landen. Die vertegenwoordigen de hele sector: van materiaalproducenten tot en met verwerkers, van ontwerp- en engineeringbureaus tot en met spuitgietbedrijven.

Els van de Ven ziet hierin de succesformule, die de 20e editie van Kunststoffenbeurs nog net zo actueel maakt als de eerste. “Een groot deel van de bezoekers komt met investeringsvraagstukken. Dat is een belangrijke reden voor een beursbezoek. Op de beurs ontmoeten ze de hele branche. In één dag spreek je alle belangrijke partijen.” Daarnaast is het event uitgegroeid tot het jaarlijks terugkerend netwerkevenement voor zowel bezoekers als exposanten.

20 jaar kunststoftechnologie in beeld

De Kunststoffenbeurs bestrijkt de hele sector. Dat was twintig jaar geleden nog anders, toen de nadruk vooral op spuitgieten lag. Van de 278 exposanten zijn er 30 die de eerste keer ook al van de partij waren. In de Hall of Fame – direct bij binnenkomst – én op het Demoplein tonen deze exposanten de ontwikkeling van kunststoffen in twee decennia.

Publiekstrekkers zijn onder andere een 30 jaar oude BMW waarin toen al veel kunststof componenten gebruikt werden; de Maxi Cosi van 1999 staat er naast de meest recente versie; een onderdeel van een benzinepomp en connectors die dusdanig geminiaturiseerd zijn dat we tegenwoordig smartphones hebben die krachtiger zijn dan destijds een PC. Ook staan er autovelgen die voorheen nog van staal werden gemaakt, nu van vezelversterkte kunststoffen. Hierdoor zijn de velgen lichter en helpen zo mee de CO2-uitstoot van auto's te verminderen.

Spuitgieters moeten nieuw propositie ontwikkelen

Kunststoffen 2018 kijkt ook vooruit. David Kemps, sector banker Industrie bij ABN Amro, presenteert de uitkomsten van een onderzoek naar de Nederlandse kunststoffenindustrie. Zijn belangrijkste conclusie is dat de spuitgieters nieuwe proposities moeten ontwikkelen om zich los te kunnen maken van het starre prijsplafond. Ze moeten met nieuwe diensten en producten extra toegevoegde waarde creëren en hogere marges realiseren. Kansen daartoe zijn onder andere advisering over de toepassing van bioplastics en het gebruik van recyclaat.

“Thema's zoals duurzaamheid, recycling en circulaire economie krijgen ook op de beurs aandacht. Vooral de circulaire economie kan de sector helpen dat de aandacht méér uitgaat naar de positieve impact van kunststoffen”, zegt Els van de Ven. Dit thema wordt op de Kunststoffenbeurs onder andere belicht in de themaochtend van de NRK Back to the Future. Hierin draait het om de P's van profit planet polymer and people. Margie Topp, lector Kunststoftechnologie Hogeschool Windesheim, pakt de uitdaging op hoe we jongeren weer kunnen laten kiezen voor opleidingen kunststoftechnologie en een carrière in deze sector.

3D printen en composieten

De tweede beursdag, donderdag 27 september, staan onder andere composieten in de belangstelling. Niet alleen vanuit de toepassing van composieten, ook vanuit de technische invalshoek zoals het CNC-bewerken van deze lichte en tegelijkertijd stijve materialen. 3D-printen komt op de beurs eveneens aan bod, zowel als technologie die in bepaalde toepassingen het spuitgieten kan vervangen alsook als maaktechnologie voor spuitgietmatrijzen.

Dat onderwerp sluit naadloos aan op de behoefte van de machinebouwers, de tweede grootste bezoekersdoelgroep, die op zoek zijn naar flexibelere productietechnieken voor kleinere series. Naast de machines tonen exposanten ook nieuwe materialen en designsoftware voor 3D-printen.

De groene LP

Dat kunststoffen anno 2018 nog altijd niet uitontwikkeld zijn, is op de Kunststoffenbeurs dit jaar letterlijk en figuurlijk te horen. Samen met Fontys Hogescholen hebben acht bedrijven in het Green Vinyl Records project een nieuwe kunststof voor de langspeelplaat ontwikkeld. Deze is vooral milieuvriendelijker. Daarnaast hebben ze een spuitgietproces bedacht voor het produceren van de LP's.

Voor het eerst sinds het midden van de vorige eeuw is er een nieuw productietechniek voor de langspeelplaten. Het resultaat: de LP klinkt beter dan ooit. De Sounds of Plastic is dit jaar beide beursdagen te zien en te beluisteren op de Kunststoffenbeurs in Veldhoven. “De LP is duurzamer gemaakt. En beter”, zegt Els van de Ven. Precies wat de kunststoffenindustrie voortdurend doet: innoveren en verbeteren.

De Kunststoffenbeurs 2018 vindt plaats op 26 en 27 september in congrescentrum, NH Koningshof in Veldhoven. Bezoekers kunnen zich na de registratie ook nog gratis aanmelden voor het Meet & Match programma van de Kamer van Koophandel. Daar kunnen ze contact leggen met partners die interessant zijn voor samenwerkingsprojecten.

www.kunststoffenbeurs.nl