HomeNieuwsFNLI bevestigt aanpak voedselfraude en borging productintegriteit

FNLI bevestigt aanpak voedselfraude en borging productintegriteit

supermarkt-stel-2

Onlangs publiceerde de Consumentenbond een onderzoek naar voedselfraude in een groot aantal productcategorieën onder de titel ‘Gesjoemel met eten'. Ook de FNLI (Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie) vindt dat fraude in de voedselketen onacceptabel is. Het onderzoek onderstreept het belang dat bedrijven, bovenop controles in het kader van kwaliteit en voedselveiligheid, maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat producten ook zijn wat ze pretenderen te zijn. Daarom werkt de sector sinds een aantal jaar actief aan diverse maatregelen (vanuit de Taskforce Voedselvertrouwen) om de integriteit van producten te borgen.

fnli-logo-2014Zo worden kwaliteitssystemen waar bedrijven mee werken tegenwoordig door de NVWA getoetst aan de hand van strenge criteria voor voedselveiligheid en productintegriteit. Via de website Ketenborging.nl kunnen ondernemers uit de voedselketen controleren of hun zakenpartners gecertificeerd zijn door een door de NVWA geaccepteerd kwaliteitssysteem. Aan de hand hiervan kunnen ondernemers hun handelen vervolgens afstemmen. De eerste systemen die op de site staan zijn IFS en BRC, zij hebben als eersten de strenge toets van de NVWA doorstaan. Naar verwachting volgt ook het FSSC22000-systeem binnenkort.

Daarnaast is een tool tegen voedselfraude ontwikkeld door SSAFE en PwC in samenwerking met Wageningen University en de Vrije Universiteit van Amsterdam. De tool is geen middel om voedselfraude te voorkomen, maar helpt bij het identificeren van kwetsbaarheden in de bedrijfsvoering. De kans op voedselfraude kan vervolgens gereduceerd worden door de juiste beheersmaatregelen te nemen. De FNLI organiseert volgende week samen met PwC opnieuw een workshop om de tool onder de aandacht te brengen.

Kijk voor meer informatie op www.fnli.nl.