HomeDossiersDuurzaamheidFairtrade Original stapt over op biobased verpakkingen van Tetra Pak

Fairtrade Original stapt over op biobased verpakkingen van Tetra Pak

Met de lancering van haar nieuwe merkstijl heeft Fairtrade Original niet alleen een nieuw design geïntroduceerd. Ook in de keuze van haar verpakkingsmaterialen zijn nieuwe stappen gezet. Voor de drie sapvarianten van Fairtrade Original is in nauwe samenwerking met wereldwijd marktleider in verpakkingsoplossingen Tetra Pak en verpakker Konings gekozen voor de Tetra Brik® Aseptic Edge Bio-Based verpakking. Deze verpakking is voor meer dan 80% gemaakt van plant-based materialen. Het karton is geproduceerd van hout, afkomstig van duurzaam beheerde bossen. De dop en het buitenste plastic laagje zijn gemaakt van suikerriet.

Stap naar klimaatneutraal

Voor Fairtrade Original is de keuze voor een verpakking van plant-based materialen vanzelfsprekend. “In het kader van onze missie – eerlijk eten en drinken bereikbaar maken voor iedereen door het ontwikkelen van lokale handelsketens – zijn keuzes voor duurzaamheid vanzelfsprekend. Zoals de keuze voor een verpakking die voor een zo groot mogelijk deel gemaakt is van natuurlijke en hernieuwbare materialen. De plant-based verpakkingen zijn een mooie innovatie van Tetra Pak en een stap op weg naar klimaatneutrale verpakkingen”, aldus Annemarie Govaerts, Product Manager bij Fairtrade Original.

Consumentenvraag en differentiatie

Jérôme Lacroix van Konings: “Als verpakker van de sappen van Fairtrade Original, is het belangrijk dergelijke innovaties te kunnen aanbieden aan onze klanten. Met het gebruik van plant-based verpakkingen komt Fairtrade niet alleen tegemoet aan de vraag van consumenten naar milieuvriendelijkere verpakkingsmaterialen, maar het is bovendien een uitstekende manier om zich als merk te differentiëren.” Met het overschrijden van de 80% grens wordt de drempel behaald voor het 4-sterren certificaat ‘OK Biobased' van TUV, de certificatieorganisatie die bekend staat om het vaststellen van het aandeel hernieuwbare grondstoffen in een verpakking. Dit certificaat geeft de consument een onafhankelijke garantie op de samenstelling van de verpakking en daarmee van de milieuvoetafdruk.

Strategische doelstelling

De Tetra Brik® Aseptic Edge Bio-Based verpakking levert bovendien een CO2-besparing op tot 17% in vergelijking met de voorgaande verpakking, zo blijkt uit een onafhankelijke levenscyclusanalyse uitgevoerd door het Zweedse milieuonderzoeksinstituut IVL. “Wij zijn verheugd deze vernieuwde Tetra Brik® Aseptic Edge Bio-Based verpakking met meer dan 80% plant-based materialen te kunnen lanceren met een merk als Fairtrade Original”, zegt Frank Vandewal, Environment Manager bij Tetra Pak. “Onze strategische doelstelling is om uitsluitend verantwoord beheerde plant-based materialen te gebruiken voor onze verpakkingen. Deze materialen kunnen immers opnieuw groeien en spelen een belangrijke rol in het verminderen van grondstofschaarste en klimaatverandering.”

www.tetrapak.nl