HomeMachinesEtiketteren en printenEuroma kiest voor codeerlaser van Mundi Technology

Euroma kiest voor codeerlaser van Mundi Technology

Half één op een doordeweekse dag. De maag van Patrick Smit (links), Sales Engineer bij Mundi Technology in Mijdrecht, laat van zich horen. Etenstijd! Hij snelt zich naar de kantine. Vandaag staat een verse salade op het menu. In die salade bevindt zich een cupje met saladedressing. Bij het zien van de dressing denkt hij automatisch met een glimlach terug aan een interessant project waar hij eerder aan heeft mogen werken.

De uitdaging

Euroma, producent van kruiden en specerijen, levert de dressing voor een verse take-away salade. Deze toevoeging is apart verpakt binnen de saladeverpakking, zodat de consument de salade naar eigen smaak van dressing kan voorzien. Verzoek van de saladeproducent aan Euroma was om de optimale codeeroplossing te vinden voor op het cupje met dressing en dan bij voorkeur op de afsluitende folie.

Achtergrond

Euroma reist al bijna 120 jaar de wereld over op zoek naar de allerbeste ingrediënten. De ambitie is om uit te groeien tot dé toonaangevende speler op de Europese markt van kruiden en specerijen. Euroma ontwikkelt diverse smaakoplossingen voor de food industrie, op basis van kruiden en specerijen en daarnaast worden er verpakkingen geproduceerd voor het eigen Euroma kruidenassortiment. De natuur levert het overgrote deel van de ingrediënten die Euroma gebruikt. Zij voelen zich dan ook verantwoordelijk om zorgvuldig met de ‘leverancier' van hun ingrediënten om te gaan. Zo werken zij bijvoorbeeld aan een volledig assortiment van duurzame kruiden en specerijen.

Co-manufacturing partner

Naast het produceren van de smaakoplossingen op basis van kruiden en specerijen, heeft Euroma specialisten in huis die beschikken over alle knowhow op het gebied van verpakken van voedingsmiddelen. Denk hierbij aan ondersteuning in de ontwikkelingsfase, bij het design en de positionering in de schappen. Het doel is om alle functionaliteiten van de verpakking, zoals logistiek en marketing, en ook voedselveiligheid en houdbaarheid, optimaal in te zetten.

Zoektocht

Bij Euroma heerste al langer de wens om de conventionele manieren van coderen onder de loep te nemen. Bij de zoektocht naar de optimale oplossing voor het ‘dressing cupje-vraagstuk' zijn zij zich dan ook gaan oriënteren op de diverse mogelijkheden van coderen en de voor- en nadelen daarvan. Tijdens die zoektocht kwamen zij terecht bij Patrick Smit, Sales Engineer bij Mundi Technology: “Euroma benaderde mij met deze specifieke case. Binnen Mundi Technology hebben wij ons al jaren gespecialiseerd in het coderen met behulp van laser. Wij hebben onder meer uitgebreid ervaring opgedaan met het coderen op folie. Door onder andere de hoge snelheid waarmee we kunnen coderen, de nauwkeurigheid van de code en het feit dat coderen met laser één van de schoonste manieren van coderen is, is het een zeer geschikte manier voor in de voedingsmiddelenbranche.”

Laat de laser maar stralen

Ook Euroma zag de duidelijke voordelen van coderen met een laser en besloot om haar productielijn te voorzien van een codeerlaser. Patrick Smit: “Natuurlijk zorgen we ervoor dat alles tot in de puntjes is geregeld bij de installatie en zodra de lijn gaat draaien met de nieuwe laser. In dit specifieke geval is de laser geïntegreerd in de bestaande roterende vulmachine. Gezien de natte productieomgeving installeerden we een IP65-model.” Voorafgaand aan plaatsing is nauw overleg gepleegd met machinebouwer Steven BV uit Joure. Zo werd Euroma zelf compleet ontzorgd. Nadat alle voorbereidingen zijn gedaan, nadert het moment van ‘gaan draaien'. “Zo'n eerste productiedag blijft toch altijd spannend. Ook deze keer is het weer gelukt: de flitsen van de laser doen hun ding en er gaat een verpakking met haarscherpe code over de verpakkingslijn. Mooi om te zien!”, vult Patrick Smit aan.

Vooruitziende blik

Binnen Euroma hebben ze bij eerdere softwareaanpassingen al ingespeeld op de interne wens om andere manieren van coderen te ontdekken. De software, Clarisoft, die Euroma gebruikt, kan dan nu ook moeiteloos communiceren met de Linx laserapparatuur. Door deze vooruitziende blik van Euroma is het mogelijk om de code te genereren op het hoofdkantoor in Wapenveld en van daaruit te verzenden naar de productlocatie in Schijndel.

Daar is wel kruid tegen gewassen

Hans van Eijk, Senior Process Engineer bij Euroma, vertelt: “De machine was gemakkelijk te integreren in onze afvulmachine. Na een korte uitleg kon ik snel en eenvoudig de machine bedienen. En doordat de machine compatibel is met de door ons gebruikte software is het instellen een koud kunstje. Wat bij ons ook meegespeeld heeft bij de keuze voor laser is dat het één van de schoonste manieren van coderen is. We hebben geen inkt, oplosmiddelen en solvents nodig. En dat sluit perfect aan op onze visie op verantwoord ondernemen.”

www.mundi-technology.nl