HomeNieuwsBedrijven en personenDuitse verpakkingswet zorgt voor grote belangstelling op FachPack

Duitse verpakkingswet zorgt voor grote belangstelling op FachPack

Er is nauwelijks een ander onderwerp dat zoveel aandacht krijgt van de Europese verpakkingsindustrie als de nieuwe Duitse verpakkingswet die in 2019 in werking treedt. Dit was ook te zien aan de grote belangstelling voor de presentaties van de BDVI tijdens de afgelopen editie van FachPack.

De openingspresentatie werd gegeven door Jochen Rüth, Head of Disposal bij het Zentralen Stelle Verpackungsregister (ZSVR). Dit is het nieuwe bureau dat vanaf januari 2019 verantwoordelijk is voor de controle van verpakkingsrecycling. Het heeft een eerste handleiding opgesteld voor het beoordelen van het recycling-conforme ontwerp van verpakkingen. De specificaties in de handleiding worden verplicht als minimumnorm vanaf 2019.

Jochen Rüth vertelde tijdens zijn presentatie dat de minimumstandaard ontwikkeld door de ZSVR jaarlijks wordt bijgewerkt en alleen betrekking heeft op de beoordeling van de recyclebaarheid. Dit dekt de volledige lege verpakking inclusief verpakkingsonderdelen, zoals etiketten, afdichtende folies, deksels en sluitingen. “De herbruikbare materiaalinhoud die voor recycling beschikbaar is, bepaalt de recyclebaarheid volgens de how-to guide en bepaalt daarom de licentiekosten die betaald moeten gaan worden”, aldus Jochen Rüth.

Lees verder