HomeDossiersDuurzaamheidColruyt introduceert recyclebare verpakkingen voor vleeswaren

Colruyt introduceert recyclebare verpakkingen voor vleeswaren

colruyt

Colruyt introduceert in het voorjaar 2017 recyclebare, kartonnen schaaltjes voor gesneden vleeswaren. De nieuwe verpakking zal gebruikt worden voor de meeste vleeswarenproducten die vandaag nog in EPS-kunststofschaaltjes verpakt zijn. Het nieuwe, samengestelde schaaltje bestaat voor 90% uit papiervezels en mag thuis bij het oud papier gesorteerd worden. Dankzij de nieuwe verpakking komen er jaarlijks 12,5 miljoen schaaltjes of 130 ton minder kunststof in omloop. Het nieuwe schaaltje heeft ook een kleiner volume dan het oude, wat resulteert in lagere kosten voor transport en opslag. Over zijn hele levensloop is het schaaltje goed voor 55% minder impact op de klimaatverandering.

colruyt-logoEerste op de Belgische markt

Colruyt keek al een tijdje uit naar een alternatief voor de vleeswarenschaaltjes uit EPS-kunststof. Die bestaan weliswaar voor 98% uit lucht, maar nemen wel veel plaats in de vuilzak. “We wilden absoluut een duurzame verpakking die maximaal gerecycleerd kan worden”, zegt Stefan Goethaert, directeur Colruyt Group Fine Food. “Om tot een nieuwe verpakking te komen, hebben we heel wat testen gedaan, in nauwe samenwerking met onder meer onze verpakkingsleverancier en in overleg met Fost Plus en Filpap. Het was een lang en complex traject en we zijn dan ook heel blij dat we als eerste op de markt een vleeswarenverpakking gaan gebruiken die hoofdzakelijk gemaakt is van papiervezels.”

90% papier

De bodem van het samengestelde dieptrekschaaltje is grotendeels van karton, gecertificeerd met het FSC-label voor duurzaam bosbeheer. Om direct contact tussen de vleeswaren en het karton te vermijden, is er langs binnen een dun filmlaagje op aangebracht. Maar zelfs met dat laagje bestaat het schaaltje nog altijd voor 90% uit papiervezels. Het schaaltje wordt afgesloten met een dunne, transparante folie die bij het restafval mag en bijna geen plaats inneemt. Stefan Goethaert: “Om het ecologische voordeel volop te laten spelen, hoeft de consument alleen maar de afdekfolie te verwijderen. Het propere kartonnen schaaltje (zonder voedingsresten) mag dan bij het oud papier. We zullen dat ook duidelijk aangeven op de verpakking zelf. Zo willen we bij de consument een gedragsverandering in gang zetten, zodat de verpakking ook effectief gerecycleerd wordt.”

Duurzaam over de hele levensloop

In de kartonnen schaaltjes zal gesneden vleeswaren verpakt worden, zoals ham, salami of vleesbrood in plakjes, met een maximaal gewicht tot ongeveer 200 gram. Dankzij de nieuwe verpakking zal Colruyt jaarlijks 12,5 miljoen schaaltjes of 130 ton minder kunststof in omloop brengen. Aangezien het nieuwe schaaltje minder volume inneemt dan het kunststofschaaltje, zal de introductie ervan ook zorgen voor een reductie in het aantal transporten en benodigde opslagruimte. Tijdens zijn hele levensloop, van productie over transport tot afvalverwerking, zorgt de nieuwe verpakking voor zo'n 55% minder impact op de klimaatverandering. Stefan Goethaert: “Zo zetten we weer een nieuwe stap om de ecologische impact van onze activiteiten verder te beperken.”

Colruyt werkt al langer aan het verduurzamen van zijn verpakkingen voor vlees en andere producten. Zo heeft het huismerk Boni Selection dit voorjaar de pulpschaaltjes voor appelen, peren, kiwi's, tomaten en paprika's vervangen door kartonnen schaaltjes, gemaakt van kartonafval uit de winkels.

Kijk voor meer informatie op www.colruyt.be.