HomeMachinesAandrijven en besturenBosch biedt juiste interpretatie van machinegegevens met datamining

Bosch biedt juiste interpretatie van machinegegevens met datamining

Bosch Packaging Technology presenteert op de komende editie van Achema haar nieuwe service voor datamining. Deze service is onlangs toegevoegd aan het aanbod van farmaceutische diensten voor vaste doseringsvormen. De service wordt aangeboden door dochterbedrijf Hüttlin. Het doel is om bestaande machinegegevens effectiever te evalueren om onderliggende oorzaken te identificeren en te elimineren.

“Tot nu toe is ongeveer vijftig procent van de afwijkingen geclassificeerd als menselijke fout”, zegt Marc Michaelis, expert voor continue productie en procesverificatie bij Hüttlin. “Toch nemen we aan dat dit voor niet meer dan tien procent geldt. De rest wordt vaak verkeerd geïnterpreteerd vanwege ontbrekende informatie. In feite zijn er al voldoende gegevens beschikbaar om de oorzaken te achterhalen. Er is echter een gebrek aan kennis en tijd om deze gegevens correct te lezen.” De eerste projecten hebben aangetoond dat nieuwe patronen en faaloorzaken kunnen worden gedefinieerd en verholpen in het productieproces dankzij datamining, en kunnen bijdragen aan een stabiele productkwaliteit op lange termijn.

Juiste interpretatie van machinegegevens

Dankzij de datamining-tool van Bosch is het nu mogelijk om grote hoeveelheden data voor de kleinste effecten te onderzoeken met behulp van statistische methoden. Over het algemeen zijn de gegevens uit twee productiebatches al voldoende om de eerste conclusies te trekken. Hoe meer gegevens beschikbaar zijn voor evaluatie over een langere periode, hoe meer details kunnen worden vastgesteld.

Het enige dat nodig is, zijn machinesensoren die al gegevens verzamelen over bijna alle historische machines, evenals de juiste tool om de gegevens vrij te geven. “Er zijn geen grote investeringen nodig om de bestaande gegevens effectiever te gebruiken. De sleutel tot succes ligt in het samenvoegen van kennis uit verschillende disciplines”, zegt Marc Michaelis. “Bosch heeft niet alleen de nodige technische expertise, maar ook uitgebreide proceskennis in de productfabricage van klanten. Om redenen voor procesafwijkingen te identificeren, die op het eerste gezicht niet voor de hand liggen, hebben we samengewerkt met de statistiekdeskundigen van Bosch Center for Artificial Intelligence in Duitsland en de Verenigde Staten.”

Behoud van een constante hoge kwaliteit

Consistente hoge productkwaliteit is een kritieke factor in de farmaceutische industrie, omdat autoriteiten zoals de FDA en EMA strikte richtlijnen hebben voor procesbegrip, monitoring en validatie.

“Om succesvolle grondoorzakenanalyses en procesverbeteringen te maken, of om een controlestrategie te ontwikkelen als onderdeel van continue procesverificatie, bieden we onze klanten onze nieuwe datamining-service”, zegt Marc Michaelis. “We kijken uit naar verdere projecten om samen met onze klanten het pad van industrie 4.0 te bewandelen.”

www.boschpackaging.com