HomeMachinesInspecterenBerglandmilch verpakt geraspte kaas snel en nauwkeurig met Ishida

Berglandmilch verpakt geraspte kaas snel en nauwkeurig met Ishida

Ishida helpt door het wegen en controlewegen de grootste voedselproducent van Oostenrijk bij het optimaliseren van de opbrengst bij het verpakken van geraspte kaas. Berglandmilch, gevestigd in Oostenrijk en Beieren, is een grote levensmiddelenonderneming die eigendom is van leveranciers uit de zuivelindustrie. Elk jaar verwerkt het een miljard liter melk tot ongeveer 350 verschillende producten, waaronder veel speciale kazen.

Verschillende soorten geraspte kaas

Berglandmilch biedt verschillende soorten geraspte kaas aan, die onder meer worden gebruikt om over salades, pastagerechten en soepen te strooien, maar ook voor het bedekken van pizza's. Aangezien deze producten slechts af en toe worden gebruikt, is het voor de consument een voordeel dat het product na opening nog geruime tijd vers en smaakvol kan worden bewaard. Geraspte kaas is tamelijk plakkerig en heeft de neiging tot klonteren. Dit betekent dat het een belangrijke uitdaging is om het verpakkingsproces zo snel mogelijk op gang te brengen, zonder dat extra personeel nodig is om knelpunten weg te werken.

Weger met krachtig trilsysteem

De 14-kops Ishida weger van de RS-serie heeft een krachtig trilsysteem dat zich automatisch aan de omstandigheden aanpast, waardoor het product met wel 60 wegingen per minuut in beweging blijft. De vrije beweeglijkheid wordt verder bevorderd door de in reliëf gemaakte contactvlakken van roestvrij staal, die hechting van het product moeilijker maken.

Moderne en hersluitbare verpakkingen

Om de detailhandel moderne, hersluitbare verpakkingen van 200 en 250 gram met afscheurranden te kunnen bieden, installeerde het bedrijf begin 2007 een compleet nieuwe verpakkingslijn voor acht soorten geraspte kaas in het Oostenrijkse Geinberg. Ishida Europe werd gevraagd een multiheadweger te leveren en te integreren, die deze producten kan verwerken, samen met een controleweger met geïntegreerde metaaldetector om de veiligheid van de verpakking en de naleving van gewichtsregels te verbeteren.

Nieuwste gewichtsberekeningshardware en -software

Zoals alle wegers uit de RS-serie heeft de multihead de nieuwste gewichtsberekeningshardware en -software aan boord, waardoor de weger een zeer groot aantal mogelijke kop-combinaties sneller kan genereren dan conventionele wegers en deze zelfs kan controleren en op tijd fallback-combinaties kan voorbereiden voor het vrijgeven van de wegen. Het resultaat is dat de weegresultaten zeer nauwkeurig en zeer betrouwbaar zijn, waarbij de weger praktisch nooit een slag mist.

Extra snelheid en nauwkeurigheid

De extra snelheid en nauwkeurigheid zijn van groot belang voor Berglandmilch, die jaarlijks circa € 40.000 bespaart voor elke gram inhoud die niet wordt weggeven per verpakking. De totale weggave op de 200 gram verpakkingen is zelfs geminimaliseerd tot minder dan 1 g per zak. “De precisie en snelheid van de multihead weger van Ishida zijn indrukwekkend”, zegt Alois Kronberger, Productieleider van Berglandmilch GmbH. “De investering betaalt zichzelf sneller terug dan we hadden verwacht.”

Productie

Kaasblokken komen via een transportband aan en worden in stukken gesneden en vervolgens geraspt. Het geraspte product wordt boven de weger op een stijgende transportband gevoerd en continu via een goot naar de dispersion table geleid. De weger geeft het product af in zakken, die vervolgens vacuüm worden gesloten en door de controleweger en metaaldetector worden gevoerd.

Snelle omschakeling naar andere kaassoort

De omschakeling van de ene kaassoort naar de andere gaat zeer snel en de juiste instellingen worden met één druk op de knop op het scherm opgeroepen. Het schoonmaken gaat ook snel, dankzij de directe toegankelijkheid die wordt geboden door het ontwerp van zowel de weger als de controleweger, en de uitneembare contactdelen. Tijdens een willekeurige dienst (Berglandmilch heeft een vijfdaagse werkweek met een variatie van twee en drie ploegdagen) is één werknemer meestal voldoende om de gehele nieuwe lijn te bedienen, terwijl een ander af en toe assisteert.

Verheugd met resultaten

De krachtige controleweger van de Ishida DACS-W-serie is zowel robuust als zeer nauwkeurig. Het is IDCS-compatibel, dat betekent dat het kan worden gecombineerd met het Ishida Data Capture System om zowel gewichts- als metaaldetectiegegevens te leveren voor verwerking in displays en rapporten. Berglandmilch is verheugd over de resultaten van
de nieuwe lijn: “De potentiële output is zo hoog dat we er nog niet ten volle gebruik van hebben kunnen maken”, bevestigt Alois Kronberger.

www.ishidaeurope.com