HomeNieuws"Voordelen herkomstetikettering wegen niet op tegen nadelen"

“Voordelen herkomstetikettering wegen niet op tegen nadelen”

vlees-supermarkt

De Europese Commissie heeft op 20 mei twee rapporten gepubliceerd over oorsprongsetikettering. Uit beide rapporten blijkt dat de voordelen van nieuwe verplichte oorsprongsetikettering niet duidelijk opwegen tegen de kosten en dat vrijwillige vermelding van de oorsprong de best passende oplossing lijkt.

europese-commissie-logo-2014In de voedselinformatieverordening is bepaald dat de Commissie een aantal verslagen moet indienen over mogelijke uitbreiding van de verplichte oorsprongsetikettering naar andere levensmiddelen. Op 17 december 2013 werd een eerste verslag aangenomen over de verplichte oorsprongsetikettering voor vlees dat als ingrediënt in voorverpakte levensmiddelen wordt gebruikt.

Het eerste rapport kijkt naar de haalbaarheid van de verschillende opties voor oorsprongsetikettering voor zuivelproducten en voor paarden- en konijnenvlees en vlees van wild en vogels. Het rapport concludeert dat de gevolgen van verplichte oorsprongsetikettering van melk niet voor alle exploitanten gelijk zijn. Uit de studie is bovendien gebleken dat verplichte oorsprongsetikettering voor melk als ingrediënt in zuivelproducten kan leiden tot negatieve economische gevolgen, extra traceerbaarheidsvereisten en aanzienlijke lasten voor intensief verwerkte producten. Ook verplichte oorsprongsetikettering voor de soorten vlees in dit verslag zal tot extra exploitatiekosten leiden.

Het tweede rapport concludeert dat consumenten weliswaar geïnteresseerd zijn in oorsprongsetikettering voor al deze voedselcategorieën, maar niet voor alle categorieën in dezelfde mate. Zo is de consument minder geïnteresseerd in oorsprongsetikettering voor de categorieën vlees, vleesproducten en zuivelproducten. Het koopgedrag van consumenten wordt in de eerste plaats beïnvloed door smaak, vervaldatum/minimumhoudbaarheidsdatum, gemak en/of uitzicht en dan pas oorsprongsetikettering.

Kijk voor meer informatie op www.europa.eu.

Bron: VMT