HomeDossiersDuurzaamheid"Te grote verpakking veroorzaakt voedselverspilling"

“Te grote verpakking veroorzaakt voedselverspilling”

verpakking

Van de mensen die wel eens eten weggooit, doet 34 procent dat omdat er te veel in de verpakking zit. Uit nieuw onderzoek van GfK, in opdracht van het Voedingscentrum, blijkt dat vooral bij verpakte groenten, vlees en brood de verpakkingsgrootte een probleem is. Vooral jongeren tot 29 jaar, hogeropgeleiden en alleenstaanden worstelen met te grote verpakkingen.

voedingscentrum-logo-2014Drie op de tien Nederlanders (29 procent) kiest voor een kleinere verpakking als zij aan die inhoud voldoende hebben, ook als deze niet voordeliger is. Een mogelijke oplossing voor het verspillen van voedsel wegens de verpakkingsgrootte is het goedkoper maken van kleinere verpakkingen en het aanbieden van verschillende formaten. Deze oplossingen spreken zo’n 85 procent van de mensen aan die wel eens voedsel verspillen om deze reden.

Overigens leiden kleinere dan wel deelbare verpakkingen niet tot meer milieubelasting door het extra verpakkingsmateriaal dat nodig is. “Het is bekend hoe groot de impact van verpakkingsmateriaal is op het milieu. De milieuschade die het oplevert als goed voedsel wordt weggegooid, is over het algemeen groter dan de milieubelasting die het kost om extra verpakkingsmateriaal te maken of te verwerken”, aldus Corné van Dooren, kennisspecialist Duurzaam Eten bij het Voedingscentrum.

Het Voedingscentrum roept consumenten op om voorbeelden van verpakkingen die te groot zijn te delen op social media met #lastpak. Het Voedingscentrum hoopt zo fabrikanten te stimuleren om aan de slag te gaan met oplossingen en wil consumenten tegelijkertijd gerichte tips geven om voedselverspilling tegen te gaan.

Kijk voor meer informatie op www.voedingscentrum.nl.

Bron: Bakkerswereld