HomeMachinesInspecterenNieuwe metaaldetector Mettler Toledo: tot 95% minder valse uitworp

Nieuwe metaaldetector Mettler Toledo: tot 95% minder valse uitworp

mettler-advantage

Producenten en verwerkers van vlees en gevogelte, zuivel, bakkerijproducten en kant-en-klaarmaaltijden en bedrijven die hun producten verpakken in gemetalliseerde folie, kunnen nu een detectiegevoeligheid bereiken zoals eerder alleen mogelijk bij droge productinspectie toepassingen. Jarenlang zorgde het z.g. producteffect ervoor dat de detectiegevoeligheid van voedingsmiddelen met een hoog vocht- of zoutgehalte of verpakt in gemetalliseerde folie, beperkt was ten opzichte van droge (en dus niet geleidende) of onverpakte voedingsmiddelen. De recent gelanceerde Profile Advantage metaaldetector elimineert het fenomeen producteffect uit het proces, resulterend in tot 50% verbeterde detectiegevoeligheid ongeacht het verpakkingsmateriaal.

mettler-logo-2014Vergeleken met traditionele metaaldetectiesystemen vindt de Profile Advantage hiermee meer metaalverontreinigingen in zelfs de meest uitdagende toepassingen, zoals nat, warm of gekoeld voedsel. Bovendien kan de Profile Advantage het aantal valse uitworpen drastisch verminderen. Zo kunnen vleesproducenten hun foutieve uitworp geassocieerd met het producteffect tot wel 95% reduceren bij de detectie van de kleinste metaalverontreinigingen. De Profile Advantage maakt gebruik van baanbrekende multi-simultane frequentie (MSF) technologie.

Door wijzigingen in praktijkcodes van grote retailers en de steeds strengere GFSI normen in de voedingsmiddelenindustrie, zijn fabrikanten continu op zoek naar manieren om de eliminatie van metaalverontreinigingen te verzekeren en tegelijkertijd efficiency en kostenbesparing te realiseren. De Profile Advantage maakt aanzienlijke kostenbesparingen mogelijk door minder valse uitworp en gereduceerde operationele downtime om dit probleem te onderzoeken. De metaaldetector heeft een aantrekkelijke Total Cost of Ownership (TCO), wat het een interessant systeem maakt voor producenten die zich focussen op de Overall Equipment Effectiveness (OEE).

“Het overwinnen van producteffect is voor lange tijd één van de key issues geweest in onze industrie”, vertelt Jonathan Richards, Head of Marketing bij Mettler-Toledo Safeline Metal Detection. “Ons Profile Advantage systeem is een grote technologische doorbraak in metaaldetectie. Het helpt producenten bij het beschermen van hun merk, het reduceren van kosten en verbeteren van productiviteit. Het nieuwe metaaldetectiesysteem ondersteunt voedingsproducenten door ervoor te zorgen dat alleen producten vrij van metaalverontreinigingen de fabriek verlaten. De combinatie van betrouwbare prestaties en lage totale gebruikskosten zorgt ervoor dat Profile Advantage metaaldetectie de beste keuze is.”

Bij de multi-simultane frequentie technologie van de Profile Advantage staat het ‘3S' algoritme en bijbehorende productsignaalonderdrukking centraal. Conventionele metaaldetectors leggen simpelweg het actieve productsignaal vast en slaan deze op. De Profile Advantage daarentegen past het algoritme op ieder passerend product opnieuw toe. Hierdoor wordt een veel hogere detectiegevoeligheid bereikt.

De productsignaalonderdrukking is niet alleen in staat om te presteren met uitdagende toepassingen zoals voedingsmiddelen met een hoog vocht- of zoutgehalte of die afkoelen of ontdooien, maar ook met producten die zijn verpakt in gemetalliseerde folie. De aard van deze verpakkingen heeft tot op heden een nauwkeurige detectie altijd moeilijk gemaakt. Met de MSF technologie voldoet de Profile Advantage echter aan de hedendaagse inspectienormen voor de meeste soorten metaal. Het systeem levert aanzienlijk hogere prestaties bij het detecteren van aluminium verontreinigingen.

De Condition Monitoring software van de Profile Advantage maakt innovatieve, voorspellende analyses van de detectorprestaties mogelijk. De machine informeert operators wanneer preventieve maatregelen nodig zijn. Hiermee kan het aantal tijdrovende prestatietests flink worden verminderd met een hogere uptime en maximale OEE tot gevolg.

De Profile Advantage heeft een robuust, hygiënisch ontwerp, in overeenstemming met de normen van de European Hygienic Engineering & Design Group (EHEDG). Met de RVS behuizing is het systeem bestand tegen zelfs de zwaarste wash down procedures, terwijl de gebogen randen en hoeken de kans op besmetting voorkomen. Bovendien is de nieuwe metaaldetector verkrijgbaar met optionele op maat gemaakte transportbanden.

Kijk voor meer informatie op www.mt.com/md-advantageplus.