HomeMachinesEtiketteren en printenMultivac ontwikkelt 2-weg afgiftetong voor etiketteerders

Multivac ontwikkelt 2-weg afgiftetong voor etiketteerders

multivac-etiketteren

MULTIVAC Marking & Inspection heeft een 2-weg afgiftetong voor zijn etiketteerders ontwikkeld. De 2-weg afgiftetong is pneumatisch aangedreven en kan 180 graden ronddraaien. De ene zijde van de afgiftetong is een afgiftekant en de andere zijde is een omleidingskant waartussen snel gewisseld kan worden. Deze innovatie zorgt ervoor dat labels die niet op een verpakking moeten worden aangebracht op het etikettenband blijven en met het etikettenband mee opgerold worden. Het is een handige functie wanneer bijvoorbeeld de opdruk / print op het etiket gewisseld is of wanneer een etiket als onjuist wordt beoordeeld. Het etiket wordt dan niet automatisch op de verpakking aangebracht. Hiermee worden niet alleen kosten bespaard maar maakt het etiketteerproces ook eenvoudiger en betrouwbaarder. De nieuwe 2-weg afgiftetong kan zowel op de dwarsbaanetiketteerders als op de transportbandetiketteerders uit de L310 serie worden geleverd.

multivac-logo-2014Bij het instellen en bedienen van een etiketteerder kunnen er zich situaties voordoen waarbij etiketten eigenlijk niet op de verpakking hadden moeten worden aangebracht. Bijvoorbeeld als de lengte van etiketten gemeten moet worden tijdens een ‘afstelrun' of wanneer er van opdruk / print wordt gewisseld en de etiketten van de voorgaande batch nog onderweg zijn. Standaard afgiftetongen blijven alle etiketten afgeven zolang het etikettenband langs de afgiftetong loopt. De etiketten moeten dan met de hand worden opgevangen anders worden ze ofwel op verpakkingen aangebracht of komen ze op de band terecht waar ze aan vast blijven kleven.

De nieuwe 2-weg afgiftetong van MULTIVAC Marking & Inspection biedt twee opties. Als een etiket op een verpakking aangebracht moet worden dan doet de afgiftetong dat standaard maar moet daarentegen een etiket niet op de verpakking worden aangebracht dan zorgt het verdraaien van de afgiftetong ervoor dat deze op het etikettenband blijft en met het etikettenband mee opgerold wordt. Het aantal etiketten wat niet aangebracht dient te worden kan ingesteld worden in de bediening van de machine.

De 2-weg afgiftetong maakt de afstelrun snel en eenvoudig. De etiketten die tijdens de run meelopen worden vanwege de verdraaide afgiftetong niet afgegeven maar blijven simpelweg op het etikettenband en worden opgerold. Het wisselen van print lay-out is ook eenvoudiger geworden want de print lay-out van de vorige batch wordt niet op de verpakking aangebracht maar wordt opgerold.

Indien er onjuiste etiketten worden gedetecteerd bij het inspecteren van de drukresultaten kunnen deze ook op het etikettenband blijven. De 2-weg afgiftetong wordt dan automatisch 180 graden gedraaid zodat de onjuiste etiketten opgewikkeld worden. De eerstvolgende juiste etiketten worden vervolgens op de verpakkingen aangebracht door het terugdraaien van de afgiftetong.

Kijk voor meer informatie op www.multivac.nl.