HomeNieuws"Huidige wetgeving etikettering bevat mazen"

“Huidige wetgeving etikettering bevat mazen”

gs1-etiket

Foodwatch heeft een fictief product ontworpen om de mazen in de nieuwe etiketteringswet aan te tonen. Het wetgevingsproces zou volgens Foodwatch te veel beïnvloed zijn door de levensmiddelenindustrie. Zo zou de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) berekend worden aan de hand van onrealistisch kleine porties. Een kleine toevoeging van vitaminen en mineralen zou al leiden tot het gebruik van gezondheidsclaims. De tekst op de verpakking zou te klein en dus onleesbaar zijn voor bijvoorbeeld ouderen en slechtziende consumenten.

fnli-logo-2014De FNLI is het hier niet mee eens. “Het is erg onduidelijk wat Foodwatch hier precies mee wil bereiken. Ze pleiten voor een grotere tekst, maar tegelijkertijd wil de organisatie meer informatie op de verpakking”, aldus communicatiemanager Margreet Schijvens van de FNLI in een artikel op de website van VMT.

In de toekomst zouden volgens de FNLI juist alleen de meest essentiële zaken, zoals allergenen en de hoeveelheid energie en zout, vermeld moeten worden op het etiket, terwijl verdergaande informatie online beschikbaar wordt gemaakt.

Kijk voor meer informatie op www.fnli.nl.

Bron: VMT