HomeNieuwsFNLI betreurt verplichte herkomstetikettering voor vlees

FNLI betreurt verplichte herkomstetikettering voor vlees

vlees-supermarkt

Het Europees comité voor Environment, Public Health and Food Safety (ENVI) is voor een herkomstlabeling voor vlees als ingrediënt. Met een ruime meerderheid werd op 21 januari een motie die de EC oproept om deze labeling in te voeren, aangenomen. Het ENVI comité hoopt dat deze wetgeving het vertrouwen van de consument in voedsel zal herstellen na het paardenvleesschandaal en andere voedselfraudeschandalen. De federatie voor de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie FNLI betreurt de uitkomst van deze stemming.

fnli-logo-2014De FNLI beaamt dat transparantie in de keten van groot belang is, maar stelt dat verplichte herkomstetikettering geen doeltreffend middel hiertoe is. De FNLI wijst erop dat het verplicht stellen van de herkomst van vlees als ingrediënt hoge administratieve lasten met zich meebrengt. Ook vreest de organisatie dat producenten reststromen niet meer optimaal zullen benutten, omdat de kosten van gebruik van een kleine reststroom niet in verhouding zijn met de kosten voor wijziging van het etiket. Ook denkt de FNLI dat consumenten een verband kunnen leggen tussen herkomst en kwaliteit en zo mogelijk oneigenlijke voorkeuren creëren.

Het comité geeft aan dat deze wetgeving geen belemmering moet opleveren voor de concurrentiepositie van de Europese foodindustrie. De impact op de prijs is onderwerp van discussie. Uit een onderzoek van de Franse consumentenorganisatie Que Choisir had uitgerekend dat de prijs van kant-en-klare lasagne met 1,5 eurocent omhoog zou gaan. Volgens een onderzoek van de EC zelf zou labelling voor een prijsverhoging variëren tussen 15 en 50%.

Kijk voor meer informatie op www.fnli.nl.

Bron: EVMI