HomeNieuwsEFSA concludeert dat BPA veilig is

EFSA concludeert dat BPA veilig is

pet-1

EFSA, de Europese voedselveiligheidsorganisatie, heeft de stof bisphenol A (BPA) opnieuw geëvalueerd en concludeert dat de stof veilig is voor consumenten van alle leeftijden (inclusief ongeboren kinderen, baby’s en pubers) bij de huidige blootstelling. Inname door voeding of door een combinatie van bronnen ligt ruim onder de TDI, de aanvaardbare dagelijkse inname.

efsa-logo-2014EFSA heeft BPA opnieuw geëvalueerd omdat de laatste paar jaar een heleboel nieuwe studies over de stof zijn gepubliceerd. BPA is een chemische stof die wordt gebruikt in verpakkingen zoals herbruikbaar plastics en de coatings van blikken. Verder wordt het veel toegepast in thermisch papier vaak gebruikt voor kassabonnen. Residuen van BPA kunnen migreren naar voedsel en dranken en door de consument worden ingeslikt. Bij thermisch papier en stof kan BPA door de huid of door ademhaling worden opgenomen.

EFSA heeft de maximaal aanvaardbare inname van BPA eerder al verlaagd van 50 microgram per kilogram lichaamsgewicht per dag tot 4 microgram per kilogram lichaamsgewicht per dag. Uit de recente evaluatie van EFSA blijkt dat de hoogste geschatte blootstelling door een combinatie van bronnen drie tot vier keer lager is dan de nieuwe TDI van 4µg/kg/d. Onzekerheden betreffende de gezondheidseffecten van BPA op de melkklier, de voorplantingsorganen, de stofwisseling, de neuropsychologische en immuunsystemen zijn gekwantificeerd en in de TDI meegenomen.

Kijk voor meer informatie op www.efsa.org.

Bron: VMT